K dnešnímu dni je hlášeno devadesát případů této nákazy.

„Příušnice jsou virové akutní onemocnění slinných žláz, které bohužel postihuje jak očkované, tak i neočkované jedince. Mezi pacienty jsou i mladí lidé, kteří očkování prodělali," vysvětlila přerovská epidemioložka Eva Bernardová. Podle lékařských sledování klesla ochranná hladina protilátek zhruba na polovinu.

Riziko nehrozí každému

Spektrum nakažených příušnicemi je široké.

„Mezi pacienty jsou hlavně středoškolští studenti, ale i děti ze základních škol, jeden pacient je dokonce ročník 1960. Zaznamenali jsme už i komplikace, kdy museli být pacienti hospitalizováni na infekčním oddělení," řekla.

Každý člověk má ale jinou hladinu ochranných látek a neznamená to, že riziko nákazy hrozí každému.

Proti příušnicím se u nás očkuje od roku 1987 společnou vakcínou se spalničkami, kterou nahradila v roce 1995 trojvakcína proti příušnicím, spalničkám a zarděnkám. Pokud už jednou pacient příušnice prodělá, získá doživotní imunitu.

Inkubační doba nemoci je dvanáct až dvacet pět dní. Pacient ale může být infekční ještě před propuknutím této choroby.

„Před výskytem prvních klinických příznaků může být infekční třeba i sedm dní," zmínila epidemioložka. Klasické příušnice většinou po týdnu odezní bez vážnějších následků. Některé ale mají závažnější průběh.

„Ke komplikacím, které hrozí, patří zánět slinivky břišní, ale také zánět mozkových blan, varlat či vaječníků," doplnila epidemioložka.

Příznaky

Prvním příznakem toho, že něco není v pořádku, jsou vysoké teploty, otok slinných žláz a zvýšená bolestivost. Nemoc provází také únava, malátnost a bolest hlavy.

„Léčí se pouze symptomy, lékaři předepisují léky na snížení teploty a podávají se obklady na příušní žlázy. Pacient také musí hodně pít," vysvětlila Eva Bernardová.

Zvýšený počet pacientů, nakažených příušnicemi, potvrzují dětští lékaři.

„Nejčastěji se jedná o sedmnáctileté děti, chlapce i dívky. Obracejí se na nás ale i rodiče dětí z mateřských škol," shrnula přerovská dětská lékařka Dagmar Hlavičková.

Deset studentů ve dvou třídách

Případy příušnic se v Přerově vyskytly na Střední škole gastronomie a služeb, ale také Střední průmyslové škole či Obchodní akademii.

„Situace se u nás vyvíjí od konce března. Týká se to dvou tříd, ve kterých se nakazilo celkem deset studentů, z toho byl jeden průběh komplikovaný. Hygienici nám nedoporučili žádné mimořádné opatření. Informovali jsme rodiče a žáky, aby o problému věděli," přiblížil ředitel Střední školy gastronomie a služeb na Šířavě Martin Kovář.

Protože počet případů nakažených příušnicemi ve srovnání s loňským rokem výrazně vzrostl, lékaři radí, aby děti dodržovaly základní hygienické návyky. Nemoc se podle odborníků šíří kapénkovou nákazou a slinami.

„Doporučujeme proto, aby děti nepily z jedné láhve nebo sklenice, neměly by si také navzájem půjčovat mobily, nebo kouřit jednu společnou cigaretu. Při kašli by si měly zakrývat ústa. Je dobré se vyhnout místům s velkou koncentrací lidí," uzavřela epidemioložka Eva Bernardová.