Ve 20 hodin zde odstartoval svůj program tradiční Hanácké bál, letos již po jedenadvacáté.

Tradiční, nejen mezi místními, velice oblíbený bál pořádá Hanácký soubor Hatě Tovačov.

„Bál letos opět nepřekvapil svou náročnou organizací přípravy. Velké poděkování patří organizátorům a především hostům bálu, ti svojí účastí na plese podporují činnost spolku, protože z finančního výtěžku může spolek fungovat,“ řekla organizátorka plesu Zdeňka Ludvová, která je zároveň vedoucí souboru Hanácký soubor Hatě Tovačov.

I letos byl pro zájemce připravený bohatý program, jehož součástí bylo půlnoční překvapení, to bylo náročné na přípravu.

Ženská část souboru si zatančila kankán a hoši předvedli taneční číslo v županech.

Bál otevřelo vystoupení členů spolku v krojích.

„Vystoupení v krojích se nacvičuje od října. Mezi členy jsou malé děti i jejich maminky, dalším to zase nevychází skloubit pracovně, proto samotné nacvičení tanečního čísla zabere spoustu času,“ vysvětluje Zdeňka Ludvová.

Kroje po babičkách

Originální hanácké kroje patří souboru. Členové si je střídají podle potřeby.

„Jedná se o typické hanácké kroje, některé z nich jsou ještě pozůstalostí našich babiček z dob po druhé světové válce, proto se snažíme, aby na každé vystoupení byly kroje čisté a naškrobené, tak jak to má být,“ zdůraznila organizátorka bálu.

Na uvítanou dostali návštěvníci od členů spolku tradičně domácí slivovici a domácí koláček.

Tombola letos čítala sto cen, jednou z hlavních byl kanec od sponzora z Tovačova.

„Oslovení sponzoři neodmítli a rádi přispěli, je to potěšující a patří jim obrovský dík,“ uzavřela Zdeňka Ludvová.

Nošení kroje není nic jednoduchého. Při vystoupení se nejedna tanečnice zapotí.

„Kroj je opravdu těžký. Součástí ženského kroje jsou i tři spodničky, sukně, vyšívaná zástěra - takzvaný fjertúšek, vrchní vestička neboli kordulka nebo naškrobený límec zvaný krejzl. Já jsem u souboru Hatě dva roky, předtím jsem sedm let tancovala,“ popsala Olga Vránová.

Ples se těší veliké oblíbenosti i u mladých lidí.

„Na ples chodí každý rok mnoho mladých lidí. Podle mě se jedná o nejlepší ples v Tovačově za celý rok. Sama jsem dříve byla členkou souboru Hatě a pomáhala jsem s organizací,“ prozradila Sofie Květová, návštěvnice bálu.