VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Přerovští mykologové jsou i dobrými kuchaři

Přerov -Stovky návštěvníků si letos nenechaly ujít tradiční výstavu hub, která se konala od pátku 19. do soboty 20. září v přerovském klubu Teplo na Horním náměstí

22.9.2008
SDÍLEJ:

Předseda Mykologického klubu v Přerově Milan Plášek (na snímku vlevo) na výstavě hub v přerovském klubu Teplo. Foto: Vojtěch Podušel

Tuto výstavu pro veřejnost připravil přerovský Mykologický klub. Jeho aktivita však nespočívá pouze v pořádání houbařských výstav, ale přerovští mykologové své úsilí zaměřují především na určování hub a jejich ochranu.

Mapují houbařské lokality v regionu

„Mykologický klub v Přerově vznikl před jedenácti lety. Původně byl součástí místní Biologické stanice, později Muzea Komenského a nyní působí jako pobočka České mykologické společnosti,“ vysvětlil Jiří Polčák, který stál spolu s Milanem Pláškem u vzniku přerovského Mykologického klubu.

„Zpočátku jsme měli něco kolem osmi členů, nyní se tento počet ztrojnásobil,“ upřesnil současný předseda organizace Plášek. K hlavní aktivitě přerovských mykologů však nepatří jen sbírání hub do košíků, ale hlavně jejich určování a mapování lokalit v okolí Přerovska.

„V současné době je na území naší země chráněno celkem šestačtyřicet druhů hub. Snažíme se mapovat a chránit lokality, kde se tyto vzácné a chráněné druhy nacházejí. Chceme veřejnost seznamovat s problematikou praktické ochrany hub,“ doplnil Polčák.

Přerovští mykologové tak během sezony pořádají společné výpravy do přírody a zájemce přímo v terénu seznamují s různými druhy hub. Vedle toho provozují celoročně mykologickou poradnu, kterou houbaři najdou v prodejně v přerovské Bratrské ulici.

Mykology překvapil nález satana

„Někteří lidé naši poradnu navštěvují opakovaně. Stává se, že nám lidé donesou třeba celý koš a chtějí určit jeho obsah. Loni nám tam zase jeden houbař přinesl hřib satan. Tím nás velice překvapil, protože v našich podmínkách se příliš nevyskytuje. Ukázal námmísto, kde houbu našel, a my jsme pak mohli tuto lokalitu důkladně zmapovat,“ řekl Milan Plášek.

Vedle houbařských exkurzí pak přerovští mykologové pořádají jarní a podzimní výstavu hub, ale také zimní ochutnávku houbových jídel. Ta, stejně jako výstavy hub, patří k hojně navštěvované akci.

„Ochutnávkou hub děláme každoročně tečku za uplynulou sezonu. Ta letošní však ještě nekončí. Podle předpovědi počasí by totiž houby mohly ještě růst. To se týká alespoň václavek, z nichž se dají připravit výborné pokrmy,“ řekl jednatel Mykologického klubu Miloš Šidlo, který patří k vyhlášeným kuchařům houbových specialit.

Dršťková z kotrče

„K mým oblíbeným pokrmům patří například dršťková polévka z kotrče kadeřavého, kterému se říká beraní hlava. Postup je stejný jako u přípravy dršťkové polívky, jen se použije tato houba,“ svěřil se Šidlo s tím, že na různé houbové speciality se mohou zájemci těšit 25. listopadu, kdy se v Přerově koná tradiční ochutnávka hub.

Autor: Dagmar Rozkošná

22.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté Přerova (v modrém) proti Ústí nad Labem (7:4).
33

Vítr v kabině pomohl. Zubři nasázeli Ústí pět gólů ve druhé třetině

Výstava hub v přerovském klubu Teplo
32

Tradiční výstava hub v Přerově lámala návštěvnické rekordy

Nadávky, krádeže, potyčky. V Přerově už se bojí i Romové

ANKETA / Chovají se, jako kdyby jim tu všechno patřilo. Máme strach jít večer po ulici. Obchodníci z lokalit u nádraží, ale i lidé, kteří zde žijí, popisují, že atmosféra v Přerově v poslední době zhoustla.

Výtěžek z Kabelkového veletrhu pomůže také Julince z Bělotína

S následky herpetické meningoencefalitidy bojuje už pět let Julinka z Bělotína. Nemoc, která propukla krátce po jejím narození, zasahuje nervy a způsobuje změny mentálního stavu a omezení pohyblivosti. 

Škaredé počasí, krásná auta. Veteráni vyrazili na rozlučkovou jízdu

Nablýskané automobily a motocykly, které se řadí do kategorie „veterán“, jeli v neděli 24. září svou poslední letošní jízdu. Sezona totiž končí a bylo nutné ji završit okázalou jízdou, která započala v Lipníku nad Bečvou.

Mňamky, nebo blafy? Jaké máte zkušenosti se školními jídelnami?

V jídelníčku zelenina, mléčné výrobky, ryby, luštěniny, bezlepkové potraviny a regionální produkty. A jako doplněk k obědu raději ovoce než sladkosti. Takový je dnes trend ve školních jídelnách. Na Přerovsku jsou ale i jídelny, kde dětem nechutná.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení