VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Přerovští mykologové jsou i dobrými kuchaři

Přerov -Stovky návštěvníků si letos nenechaly ujít tradiční výstavu hub, která se konala od pátku 19. do soboty 20. září v přerovském klubu Teplo na Horním náměstí

22.9.2008
SDÍLEJ:

Předseda Mykologického klubu v Přerově Milan Plášek (na snímku vlevo) na výstavě hub v přerovském klubu Teplo. Foto: Vojtěch Podušel

Tuto výstavu pro veřejnost připravil přerovský Mykologický klub. Jeho aktivita však nespočívá pouze v pořádání houbařských výstav, ale přerovští mykologové své úsilí zaměřují především na určování hub a jejich ochranu.

Mapují houbařské lokality v regionu

„Mykologický klub v Přerově vznikl před jedenácti lety. Původně byl součástí místní Biologické stanice, později Muzea Komenského a nyní působí jako pobočka České mykologické společnosti,“ vysvětlil Jiří Polčák, který stál spolu s Milanem Pláškem u vzniku přerovského Mykologického klubu.

„Zpočátku jsme měli něco kolem osmi členů, nyní se tento počet ztrojnásobil,“ upřesnil současný předseda organizace Plášek. K hlavní aktivitě přerovských mykologů však nepatří jen sbírání hub do košíků, ale hlavně jejich určování a mapování lokalit v okolí Přerovska.

„V současné době je na území naší země chráněno celkem šestačtyřicet druhů hub. Snažíme se mapovat a chránit lokality, kde se tyto vzácné a chráněné druhy nacházejí. Chceme veřejnost seznamovat s problematikou praktické ochrany hub,“ doplnil Polčák.

Přerovští mykologové tak během sezony pořádají společné výpravy do přírody a zájemce přímo v terénu seznamují s různými druhy hub. Vedle toho provozují celoročně mykologickou poradnu, kterou houbaři najdou v prodejně v přerovské Bratrské ulici.

Mykology překvapil nález satana

„Někteří lidé naši poradnu navštěvují opakovaně. Stává se, že nám lidé donesou třeba celý koš a chtějí určit jeho obsah. Loni nám tam zase jeden houbař přinesl hřib satan. Tím nás velice překvapil, protože v našich podmínkách se příliš nevyskytuje. Ukázal námmísto, kde houbu našel, a my jsme pak mohli tuto lokalitu důkladně zmapovat,“ řekl Milan Plášek.

Vedle houbařských exkurzí pak přerovští mykologové pořádají jarní a podzimní výstavu hub, ale také zimní ochutnávku houbových jídel. Ta, stejně jako výstavy hub, patří k hojně navštěvované akci.

„Ochutnávkou hub děláme každoročně tečku za uplynulou sezonu. Ta letošní však ještě nekončí. Podle předpovědi počasí by totiž houby mohly ještě růst. To se týká alespoň václavek, z nichž se dají připravit výborné pokrmy,“ řekl jednatel Mykologického klubu Miloš Šidlo, který patří k vyhlášeným kuchařům houbových specialit.

Dršťková z kotrče

„K mým oblíbeným pokrmům patří například dršťková polévka z kotrče kadeřavého, kterému se říká beraní hlava. Postup je stejný jako u přípravy dršťkové polívky, jen se použije tato houba,“ svěřil se Šidlo s tím, že na různé houbové speciality se mohou zájemci těšit 25. listopadu, kdy se v Přerově koná tradiční ochutnávka hub.

Autor: Dagmar Rozkošná

22.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Velitel 2. armádního sboru se sídlem v Olomouci a šéf ozbrojených složek v krizovém štábu Ústřední povodňové komise Petr Voznica.

Povodně změnily vnímání armády, míní generál Voznica

Julie a Emilie Nevrlé, Hranice, narozeny dne 10. července ve Valašském Meziříčí, Julie míra 48 cm, váha 2750 g, Emilie míra 47 cm, váha 2400 g
5

Právě jsme se narodili. Mrkněte se na nás

Koryto Bečvy v Přerově bude bez vody, kvůli srážce na jezu

Pohled na vyschlé koryto Bečvy se naskytne Přerovanům, kteří si oblíbili procházky k jezu. Povodí Moravy totiž provádí každoroční srážku kvůli plánované údržbě jezu a nadjezí. Voda se začne vypouštět v pátek a práce mají být u konce do 28. července.

Kam vyrazit za letním osvěžením? Tady je přehled koupališť i s cenami

Prázdniny jsou v plném proudu a počasí nám až na krátké výkyvy také přeje. Je proto jasné, že spousta z nás vyrazí i s dětmi na nejbližší koupaliště nebo do přírody, která také nabízí chladivé osvěžení. Zjistili jsme pro vás, kam vyrazit a jaké jsou otevírací doby.

Máslo za padesát? Lidé mažou sádlo

Máslem za padesát nebo sádlem za dvanáct? Dilema, čím si namazat chleba v těchto dnech, nabírá na velikosti. V řadě případů vyhrává vyškvařený tuk z prasat. Nebo také rostlinné náhražky. Právě kvůli ceně.

AUTOMIX.CZ

Toužíte po klasické škodovce? Na prodej jich je řada. Tyhle jsou nejzajímavější

Aut mladoboleslavské značky se na české inzerci povalují přímo hordy, v drtivé většině případů jde ale o běžné modely moderní éry. Co když ale sháníte škodováckou klasiku? I v tomhle případě je bohatý výběr.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení