V televizním přenosu, který běžel živě o po půl osmé ráno, zazněla i ukázka muzikálu, který měl na Hranicku premiéru právě před rokem.

Za zorganizováním návštěvy České televize stojí „manažerka“ muzikálu, učitelka základní školy Drahotuše a dlouholetá kamarádka autorky muzikálu Lenka Kopřivová.

„Muzikál vidělo již více než tři tisíce lidí. Zdálo se mi, že by byla velká škoda, kdyby se o muzikálu nevědělo. Stojí za ním tvrdá práce dětí, dvakrát týdně zkoušky pět až šest měsíců, dojíždění mezi Lipníkem a Hranicemi, a tak se snažím tuto práci medializovat. Navíc prezentace v České televizi je prestiží záležitost,“ míní Kopřivová.

„Museli jsme vstávat brzy, já jsem vstávala o půl páté ráno, vyjížděli jsme pět dvacet. Pomohla nám změna času, takže jsme hodinku získali, ale i tak to bylo náročné,“ říká autorka muzikálu Jana Labašová.

„Byli jsme velmi nervózní, vstup měl trvat pět až sedm minut, což není na žádné velké povídání. Netušili jsme totiž, na co se nás budou ptát. Pustili nás i mezi kulisy a mohli jsme nahlédnout i na předchozí vstupy. Oba moderátoři byli velice příjemní, brzy z nás nervozita opadla. Dokázali to převést do úsměvné formy. Ptali se třeba, jak je možné zvládnout napsat muzikál na mateřské.“

Muzikál Růženka stejně jako předchozí Sněhurku totiž klavíristka Labašová napsala na mateřské dovolené.

„Jako snad každá žena jsem hledala vyžití, únik od běžných mateřských povinností.“

Na vystoupení v televizi už získala první pozitivní reakce.

„Podle mých známých, kteří nás v televizi viděli, jsme vypadali velice spontánně,“ dodává spokojeně Labašová.

„Museli jsme tam být tři čtvrtě hodiny předem. Vedoucí produkce nám ukázala místa, kde budeme sedět. A najednou šlo všechno velice rychle. Bylo úžasné, jak se nám věnovali.“

Velkým zážitkem pro děti i učitelky byla maskérna.

„Líčili nás a česali jako profesionální herce. Použili silné večerní líčení, jinak bychom před kamerami vypadali příliš bledě. Viděli jsme také zákulisí, do kterého běžný divák nepronikne, jak například v pauzách moderátorům utírají pot, aby se před kamerami neleskli tváře,“ popisuje autorka muzikálu atmosféru v ostravském studiu.

Labašovou mrzelo, že do televize mohli vzít pouze tři z dvaceti dětí, které se na muzikálu podílejí.

„Ale kvůli takovému omezení se člověk neubrání tomu, že někomu ublíží. Vybrala jsem proto Anetu Bartošíkovou, představitelku hlavní role Růženky, která je velice šikovná. Ze starších to byla popletená sudička Barbora Holíková, a za děti, které účinkují v komparsu, Lenka Kopřivová mladší, která hraje včelku, šaška a služku. Kompars je důležitou součástí představení, děti například alternují, když někdo onemocní.“

Lenka Kopřivová shrnuje návštěvu v České televizi jednoznačně jako velký úspěch.

Veronika Fiedlerová