Program dvoudenní akce byl nabitý a smyslem setkání bylo vyměnit si zkušenosti v oblasti edukační činnosti, a to napříč muzejními profesemi.

„Téma Jak pracuje tým hovoří za vše a pro nás bylo důležité popovídat si o tom, co všechno je zapotřebí, abychom se posunuli dál ve svých výkonech," přiblížila Kateřina Tomešková, předsedkyně výboru Komise pro muzejní pedagogiku a práci s veřejností, která přípravu náročné akce zajišťovala.

Podle jejího názoru je problémem celé naší společnosti, že spolu lidé příliš nespolupracují. „Setkáváme se s tímto jevem poměrně často. Zaměstnavatelé z ciziny si stěžují na Čechy, že jsou hodně individualističtí a nejsou schopni pracovat v týmech," podotkla.

Spolupráce mezi profesemi a obory je, jak dodala, důležitá – a to nejen pro pracovníky muzea. „Pro mě bylo největším vítězstvím, že nám představili své úspěšné projekty zástupci muzeí z Ústí nad Labem nebo Jižních Čech. Ať už to byla muzejní noc nebo úspěšný tábor pro děti," doplnila.

Inspirující byly dva dny strávené v Přerově také pro programovou produkční Regionálního muzea v Litomyšli Renatu Kmoškovou. „Poprvé jsem poznala práci paní Tomeškové a bylo to pro nás velmi inspirující. I my se snažíme jít touto cestou – zapojit děti během komentovaných prohlídek do děje a probudit v nich zájem o historii. Když dáte dětem kostým, získáte si je snadněji na svou stranu. I divočejší žáci zvážní, když dostanou důležitou roli," podotkla.

Vytvořit z pracovníků muzea „hrdiny" nebo herce, kteří baví návštěvníky. O to se snaží i v muzeu v Ústí nad Labem. „Díky komentovaným prohlídkám, které připravujeme, se navíc lidé mohou seznámit s těmi, kdo výstavu uspořádali," řekl Vladimír Cettl z muzea v Ústí nad Labem.

Součástí dvoudenního maratónu přednášek a odborných příspěvků byl v pondělí večer také doprovodný program, o který se postarali přerovští muzejníci. Nabídl ukázku toho nejlepšího, co mohli letos návštěvníci v prostorách Muzea Komenského spatřit – lechtivou komentovanou prohlídku k výstavě Z koupelen a ložnic s názvem (Ne)mravná noc u Poupětů.

Součástí večera byla také přehlídka Módní koutek, věnovaná historii prádla a koupacích úborů v podání Luhačovického okrašlovacího spolku Calma.