V úterý by mělo být v regionu polojasno až oblačno, odpoledne se ale začne nebe mračit, večer již může někde pršet.

Teploty ještě, podobně jako v pondělí, vystoupají na "jarní" hodnoty: čeká se až 11 °C, na horách do 6 stupňů.

Ve středu má na Moravu dorazit ochlazení, s ním i zatažená obloha a přeháňky, ve vyšších polohách i sněhové. Teploměry ukáží maximálně mezi 1 až 5 stupni nad nulou. 

Únorové mrazy jsou ale v nedohlednu, výhled na zbytek týdne zatím předpovídá denní teploty okolo + 6 °C, k tomu většinou oblačno, občas s deštěm.

Fičák až 110 km/h 

Až do středy se ale bude Olomouckým krajem prohánět pěkně čerstvý vítr.

Meteorologové vydali výstrahu, která platí od pondělní 11. hodiny, a zpřesňuje dosavadní upozornění a prodlužuje varování před větrným počasím i pro olomoucký region.

„Během pondělí bude vítr zesilovat na většině území na čerstvý, s nárazy 55 až 90 kilometrů za hodinu, na horách na severu kolem 110 km/h," upozorňuje ČHMÚ.

V úterý ráno a dopoledne vítr přechodně zeslábne.

„Během odpoledne bude opět zesilovat, očekáváme čerstvý jihozápadní až jižní vítr. Na Moravě a ve Slezsku může být později silný, místy s nárazy 75 až 90 km/h, na horách na severu kolem 125 km/h," varují meteorologové s tím, že vítr bude slábnout ve druhé polovině noci na středu.

Pozor na padající stromy

Silný vítr může způsobit pád větví nebo stromů.

„Je vhodné zabezpečit lehké předměty, stavební jeřáby či reklamní poutače," doporučuje ČHMÚ.

Nárazy větru mohou zhoršit ovladatelnost vozidla. Motoristé by proto měli sledovat dopravní zpravodajství.

Kdo tráví čas na horách, měl by omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Je potřeba sledovat pokyny Horské služby.