V Dřevohosticích ukazoval hladinoměr v potoce v měsíci květnu okolo šedesáti centimetrů vody, nyní je jeho hladina až o devadesát centimetrů výše.

„Ve středu dopoledne dosahovala svého vrcholu okolo 150 centimetrů, odpoledne však klesla na 135 centimetrů. První povodňový stupeň začíná na 200 centimetrech, takže situace je zatím klidná," uvedl místostarosta Dřevohostic Petr Dostál s tím, že aktuální údaje měření vodní hladiny v říčce jsou k dispozici na internetové stránce obce.

Podle starosty Horní Moštěnice Vladimíra Martínka voda v potoku v okolí obce v posledních dnech vystoupala přibližně o třicet až čtyřicet centimetrů.

„Sledujeme jeho průtok každý den, ale zatím je to bez problémů. Kdyby se situace zhoršila můžeme využít náš informační varovný systém, který jsme dokončili zhruba před měsícem. Jeho součástí je informační tabule na budově obecního úřadu, bezdrátový rozhlas nebo varovné sirény," řekl starosta Horní Moštěnice Vladimír Martínek.

V obci se bude v nejbližších dnech jednat o pomoci místům, která postihla letošní povodeň na nejbližším jednání obecní rady. „Na něm zvážíme, kde budeme pomoc směřovat a jakou bude mít formu," dodal starosta Horní Moštěnice.

Sledovat říčku Moštěnku chodí i v obci Vlkoš.

„Kontrolujeme i protipovodňovou klapku, jestli je funkční. Zatím je situace bezproblémová," uvedl starosta Vlkoše Miroslav Kroupa.

Podle něj zastupitelé v obci rozhodnou o směřování pomoci do Čech, až se tamější povodňová situace uklidní.

„Rádi pomůžeme jak materiálně, tak finančně. Sečkáme až opadne první nápor a začnou se likvidovat škody. Zvažujeme, že pomoc budeme směřovat do jedné z obcí, která je velikostí podobná naší," uzavřel.