Letošní téma soutěže, kterou každoročně pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek, znělo Technický div České republiky. První nápad, vytvořit Dolní oblast Vítkovice, Karel Mayer zavrhl a zvolil jinou možnost – vodní přehradu.

„Na internetu jsem hledal, dá se říct, jakoukoliv přehradu – a líbila se mi právě přehrada Les Království, která je blízko města Dvůr Králové nad Labem," říká.

Karel Mayer navázal na úspěchy svých předchůdců, studenti ze stavební školy v Lipníku nad Bečvou se zatím pokaždé do finálové šestky probojovali.

Stavbu vytvářel bez nákresů, jen z fotek. „Stáhnul jsem si pět, šest fotek z různých úhlů. Nikdy jsem u této přehrady totiž nebyl," vysvětluje.

Nejvíc se zapotil u věží

Nejvíce mu daly zabrat detaily, například věže, které zdobí brány na horní části stavby.

„Jednu z věžiček jsem dělal na třikrát, je to drobná práce. V těchto chvílích jsem litoval, že jsem si nevybral něco jiného. Řez nožíkem musí být přesný a nesmí být vidět lepidlo," dodává. Porota oceňuje na stavbách hlavně samotné zpracování.

130 hodin práce

Celkem na modelu z lepenky strávil 130 hodin práce a spotřeboval sedm metr a půl velkých archů lepenky.

„Je pravda, že rodiče příliš nadšení nebyli, v pokoji jsem měl opravdu nepořádek. Model je větší než můj stůl, pracoval jsem hlavně na zemi," prozrazuje.

Bojoval i s časem.  

„Začal jsem na modelu dělat celkem pozdě. Měli jsme na to čtyři měsíce, já jsem začal pracovat tak tři týdny před odevzdáním. A to i po nocích a nakonec také jednou do rána, abych to stihl," doplňuje šestnáctiletý student.

Na stavební škole v Lipníku studuje teprve v prvním ročníku, stavební směr si zvolil sám. Do budoucna by v oboru rád pokračoval – třeba ve vysokoškolském studiu architektury.

„Chtěl bych se zabývat stavařinou, dělat architektura domů. Postavit něco, co tady zůstane ještě několik let," vysvětluje.

Téma příštího ročníku soutěže je ještě ve hvězdách, s další účastí Karel Mayer počítá. „Rád to znovu zkusím a budu se snažit se opět umístit," slibuje. (ina)