Ještě letos se má zahájit stavba dálnice D1 z Přerova do Lipníku nad Bečvou a urychlit se mají i přípravy navazujícího úseku z Říkovic do Přerova.

Naopak „průpich“ byl prozatím odsunutý na vedlejší kolej.

Primátor žádal před časem ministra dopravy Pavla Dobeše o odpověď na otázku, kdy se konečně začne stavět dálnice D1 z Říkovic do Přerova, a zda se počítá s vnitřním průtahem města.

Dopravní situace ve městě je totiž dlouhodobě neudržitelná a stačí, aby se kvůli opravám uzavřela jedna frekventovaná cesta, a řidiči stojí v dlouhých kolonách. O smogu a zvýšené prašnosti, která negativně ovlivňuje zdraví lidí, ani nemluvě.

Odpověď vedení rezortu Přerov zároveň potěšila i zklamala.

Zelenou dostala stavba dálnice z Přerova do Lipníku, která se začne stavět ještě letos.

„V rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2012 je pro ni vyčleněno dostatečné množství finančních prostředků,“ uvedl náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl.

Ředitelství silnic a dálnic už chystá podklady pro zadání veřejné soutěže, která vybere zhotovitele.

„V současné době připravujeme výběrové řízení na dodavatele této akce. Termín zahájení stavby se bude odvíjet od toho, kdy bude skončeno,“ doplnila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Stavba dálnice z Říkovic: 2014

Ministerstvo dopravy chce urychlit rovněž přípravu stavby navazujícího úseku z Říkovic do Přerova tak, aby mohla být zahájena už v roce 2014.

„Letos se předpokládá pokračování procesů k získání pozemků, potřebných pro výstavbu,“ vysvětlil Lukáš Hampl.

Ze svých nejbližších plánů ale rezort prozatím vyškrtl přípravu stavby takzvaného průpichu centrem Přerova, jenž má městu odlehčit od komplikované dopravní situace.

Začínat by měl na křižovatce ulic Komenského, Velké Novosady a Kojetínská a vést má přes průmyslový areál společnosti Juta s napojením na ulici Tovární u autobusového nádraží.

„Příprava průpichu je v současné době přerušena. Věříme, že za situace, kdy jsou finanční zdroje pro výstavbu infrastruktury velmi omezeny, bude mít pro Přerov daleko větší přínos pokračování dostavby D 1,“ zmínil Lukáš Hampl.

Jen dálnice problém nevyřeší

Podle radních ale nepomůže vyřešit dopravu v Přerově pouze dokončení D1.

„Dálnice je prvořadá, ale bez celého vnitřního průtahu městem se složitá dopravní situace nevyřeší,“ míní například náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek. (ODS).

„Průpich nevzdáváme a budeme o něm dál jednat,“ řekl také primátor města Jiří Lajtoch.

Dobrou zprávou pro město je alespoň to, že se začne již v příštím roce stavět mimoúrovňové křižovatky v Předmostí.

„Doprava od Olomouce díky ní povede i mimo podjezd v Předmostí a estakáda nad železnicí napojí auta přímo na ulici Polní. Hlavní trasa tedy povede mimo tuto křižovatku,“ vysvětlil již dříve František Zlámal z odboru koncepce a strategického rozvoje přerovského magistrátu. Optimistickým odhadem zahájení stavby je příští rok.

VÍCE:

Mimoúrovňové křížení v Předmostí už není sci-fi, přípravy na stavbu začaly


Slib jménem dálnice. Kdy se začne stavět? Co myslíte?