„Trhy, které se budou konat na Masarykově náměstí vždy první a třetí sobotu v měsíci, by měly nabízet především sortiment přírodních, domácích a rukodělných výrobků," přiblížila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová. Trhy se podle ní budou konat vždy od 5. ledna do 30. června, a pak od 1. září do 20. listopadu, a to v době od 8 do 16 hodin.

Na náměstí je kapacita čtyřiceti prodejních míst a město preferuje, aby trhovci nabízeli především ovoce, zeleninu a výrobky z nich. Prodejci by nabízeli také potraviny, byliny, koření, kávu, vejce, pečivo, med a včelí produkty.

Bez levných cetek?

„Podnikatel, jenž uspěje ve výběrovém řízení na provozování trhů, uspořádá navíc jarmark na historickém Horním náměstí, kde je k dispozici šedesát prodejních míst," upřesnila.

Radní přitom trvají na tom, aby na trzích pořádaných městem nebyl prostor pro levné zboží a „cetky".

Stávající provozovatel městských trhů Marek Dostál ale tvrdí, že je taková představa nereálná.

„Trhy by měly nabízet široký sortiment na úrovni jarmarku, který by nebyl omezen pouze farmářskými produkty. Takové znění je limitující a vymezující," řekl Dostál, který se podle svých slov výběrového řízení na nového provozovatele nezúčastní.

„Mám obavu, aby se z trhů nestala pouhá výstava regionálních produktů, protože Přerovák si to kvůli ceně nekoupí. Městské trhy byly hojně navštěvované, protože měly větší záběr a lidé si mohli koupit i zboží spotřební kategorie, zahrádkářské či kuchyňské potřeby," dodal s tím, že od pořádání klasických farmářských trhů už ustupují i jiná města.

„Jakýkoliv velký řetězec dnes totiž domácí produkci od farmářů podporuje tím, že od nich vykupuje své výrobky a zakládá oddělení farmářských výrobků. Ceny na trzích jsou mnohem vyšší, přitom kvalita je stejná jako v řetězcích," vysvětlil.

Nový tržní řád

Kromě vyhlášení výběrového řízení na nového provozovatele schválili radní na svém posledním zasedání také nový tržní řád. Ten už počítá s pravidelnými městskými trhy na Masarykově náměstí i s jarmarkem na náměstí Horním – a má i další úpravy.

„Doplnili jsme čtyři nová tržní místa u Kauflandu a zpřesnili tržní místo v Kratochvílově ulici, kde je osm míst – ovšem bez stánků," doplnil náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO). V Přerově je aktuálně padesát stálých tržních míst – čtyři jsou před obchodem v ulici Velká Dlážka, čtyři na Trávníku, osm jich je na náměstí Přerovského povstání, další čtyři před Kauflandem.

„Osm jich máme také na Žerotínově náměstí, stejný počet je i v Kratochvílově ulici, šest jich je ve Vaňkově ulici a osm u hřbitova," upřesnila mluvčí radnice Lenka Chalupová.