Nad tím, kolik žádají obchodníci za čtvrt kilogramu másla, si však mohou ukroutit hlavu nejen zákazníci v prodejnách, ale i chovatelé mléčného skotu. Cena másla, které patří mezi nejčastěji používané potraviny v domácnosti, už přinutila zdražit i výrobce, kteří se bez poctivé mléčné suroviny neobejdou. Třeba Staroměstskou máslovou trubičku.

„Proč beru sádlo? To je snad jasné! Copak si můžu dovolit máslo za 49 korun?“ zlobil se nad otázkou redaktorky Deníku pan Vlastimil, který ve čtvrtek v jednom z obchodních řetězců na okraji Olomouce původně mířil k máslu. Cena mléčného výrobku se několik týdnů pohybuje kolem 49 korun, ve většině případů stojí 49.90.

To nutí některé spotřebitele měnit návyky a sáhnout po méně zdravém sádle. Zároveň zvedá cenu výrobků, bez kterých se máslo neobejde.

Oprava historických blažejských schodů začala
Začala oprava historických blažejských schodů

Vývoj cen másla a dalších produktůZdroj: ČSÚ

Zdroj: ČSÚ

Máslové trubičky

„Zdražovat jsme nechtěli, ale zákonitě jsme k tomuto kroku přistoupit museli. Cena másla stoupla o 35 korun na kile a my si nemůžeme dovolit použít náhražku, protože to bychom porušili tradiční recepturu,“ reagovala Olga Gřundělová.

Z jejích provozoven ve Starém Městě a Branné denně míří k zákazníkům stovky vyhlášených máslových trubiček. Už několik dní jsou dražší o 50 haléřů.

„Situaci na trhu budeme sledovat. Uvidíme, jak se bude cena másla vyvíjet v příštích měsících a na základě toho bychom zareagovali i my,“ dodala podnikatelka.

Na ceny se však zlobí i producenti mléka – chovatelé mléčného skotu. Za litr totiž dostávají z mlékáren osm korun, což jim sotva pokryje náklady.

Ředitel Státního veterinárního ústavu Olomouc  Jan Bardoň.
Olomoucká laboratoř jako první zachytila mor prasat, dnes analyzuje 250 vzorků

Mlékaři se čílí

„Počátkem devadesátých let jsme prodávali mléko za 4,50 korun a máslo stálo deset korun. Letos prodáváme litr za osm korun, vloni to bylo za 6,70, a kolik stojí máslo, to vidíme všichni. Cena na pultech se za tu dobu zvedla pětkrát a nám s bídou dvakrát. Peníze skončily někde jinde,“ reagoval předseda ZD Senice na Hané Jaroslav Navrátil.

Potvrzuje, že přes léto klesá tučnost mléka a másla je tak o něco méně.

„Zamrazuje se a zaskladňuje. Ten výpadek z tohoto pohledu je vzhledem k aktuální ceně nedůvodný. Neroste cena nasušeného mléka, tak se to snaží natáhnout na másle,“ zamyslel se předseda podniku, který chová přes 500 kusů dojnic s denní produkcí 14 tisíc litrů mléka.

Nad cenou másla kroutí hlavou také předsedkyně představenstva ZD Unčovice Milada Měsícová. Podnik je dalším velkým dodavatelem kravského mléka.

„Mlékárny mají pravdu, že je přes léto méně tuku v mléce, ale takto šponovat ceny? Není to však problém mlékáren, ale obchodu. Do obchodních tahů my však nevidíme. Zemědělci vůbec cenu másla na pultě neovlivní. Marže jsou obrovské a nám cena mléka sotva pokryje náklady - jen na přežití, nic na investice,“ poznamenala.

Ilustrační foto.
Sucho, horko a nato průplach kanálu, pro ryby smrtící kombinace

Kdo vydělal?

Proč máslo zdražilo zhruba o deset korun a kde zůstaly? Museli inkasovat výrobci másla, mlékárny, anebo obchodní řetězce. Podle producentů mlékárny významnou roli nesehrály. Případné kartelové dohody na tuzemském trhu a jejich vyšetřovaní spadá do kompetence Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten na cenu másla doposud žádný podnět neobdržel.

„Žádné podněty týkající se cen másla nemáme. Nadto dodávám, že Úřad se stejně k případným probíhajícím vyšetřováním kartelových dohod nevyjadřuje,“ sdělil Deníku mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

Ilustrační foto.
Tým z Motola přiletěl do Olomouce pro plíce, pacient je po zákroku v pořádku