Investici za 32 milionů korun hradilo město z vlastního rozpočtu.

„Je to moje dítě," říká starosta Lipníku Miloslav Přikryl, jenž zná všechny detaily nového střediska, na jejichž podobě se radil se svou dlouholetou spolupracovnicí Marcelou Kleckerovou.

Proměna kina v Echo

Lidé, kteří znali kino Svět, nové prostory ani nepoznají. Z původní stavby zbyly jen obvodové zdi. Vznikl společenský centrální sál s galerií, která jej propojuje do moderně řešeného předsálí se šatnou, barem a sociálními zařízeními.Nový kulturní dům Echo v Lipníku nad Bečvou

„Stavbu v těchto dnech přebíráme a během následujícího měsíce dům vybavíme stoly, židlemi a dalším nábytkem a mobiliářem," prozradila Jana Kašpárková, ředitelka Střediska volného času, jež bude Echo provozovat. Vybavení interiéru přitom přišlo město na další tři miliony korun.

Kulturní a společenský sál městu už desítky let chyběl.

„Lipník užíval řadu let sokolovnu, která se ovšem v devadesátých letech vrátila sokolům, s nimiž se město nedohodlo na spolupráci a rekonstrukci. Sokolovna tedy chátrá. Sál Modrá hvězda se rovněž vrátil v restitucích a s novým vlastníkem jsme se opět nedohodli. Zbylo nám pouze kino Svět," vzpomíná starosta Přikryl.

Budova pochází z dvacátých let minulého století a byla postavená jako orlovna pro cvičení. Jako kino se začala využívat teprve po druhé světové válce. V šedesátých letech přibylo i letní kino.

„Po roce 1990 začal objekt chátrat. Zastupitelstvo asi před čtyřmi lety rozhodlo, že kino zrekonstruuje," vysvětluje Miloslav Přikryl.

Projekt pro stavební povolení vznikal půl roku. Vloni v říjnu stavba započala a přesně v těchto dnech je u konce.Nový kulturní dům Echo v Lipníku nad Bečvou

Perličkou jsou kovová světla

Moderní sál je vybaven multimediální technikou pro kvalitní ozvučení i osvětlení, jež bude řízeno počítačem. Postavila se i nová kotelna, sál má podlahové vytápění, vzduchotechniku, moderní bar.

„Perličkou, na kterou jsem nejvíc pyšný, jsou interiérová i exteriérová kovová světla, jež pro nás v Rakousku vyrobila výtvarnice a umělecká kovářka Kristýna Habrmannová, dcera Alfreda Habrmanna, která má úzký vztah k Lipníku jako kovářskému městu," připomněl Miloslav Přikryl.

Jaké akce bude kulturák hostit?

Nový kulturní dům Echo bude uveden do provozu a předán veřejnosti na začátku prosince. Zvukové vlastnosti sálu vyzkouší hned 5. listopadu na prvním adventním koncertu vynikající houslistka a zpěvačka Iva Bittová.

„U této příležitosti město pokřtí i druhý díl publikace o našem městě Lipník nad Bečvou ve fotografiích a pohlednicích. Současně se otevře pro veřejnost i průchod z centra města na sídliště Zahradní," dodal starosta.

„Hodláme nyní rozšířit nabídku kulturních, ale i společenských akcí," uvedla Jana Kašpárková s tím, že kromě pro pořádání konferencí či školení, budou mít lidé možnost pronajmout si Echo i pro soukromé či firemní akce. V minulých dnech došlo rovněž ke změně organizace silničního provozu a v ulici Novosady před kulturním domem přibylo několik desítek parkovacích míst. (šum)