Výstava pod širým nebem nazvaná Kov ve městě byla zahájena v sobotu dopoledne za přítomnosti autora Igora i jeho syna Kristiana Kitzberera, bývalého ředitele Muzea Komenského Františka Hýbla a starosty města Miloslava Přikryla. Přestože chladné počasí příliš k pobytu venku nelákalo,
vernisáže se zúčastnilo několik desítek návštěvníků. Atmosféru všem zpříjemňovala přerovská jazzová kapela Jazz Bond.

"Tenhle kraj je pro mě hodně důležitý, protože jsem zde před mnoha lety poznal pana Františka Hýbla a paní Marcelu Kleckerovou. A právě tito dva lidé mi dost předurčili můj budoucí život," řekl mezinárodně uznávaný sochař Igor Kitzberger.

Na letos zesnulou Marcelu Kleckerovou, která byla dlouholetou správkyní hradu Helfštýna a patřila k zakladatelům světově proslulého setkání kovářů Hefaiston, zavzpomínal ve svém projevu i starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl.

Zahradní slavnost v přerovské ornitologické stanici. Ilustrační foto
Přerovská jezírka vyčistí od nánosů bahna. Měla by pak více ožít

„Výstavu Kov ve městě pořádáme už potřinácté. Letošní ročník je výjimečný tím, že jde o výstavu monotematickou, a navíc je to poprvé, kdy jsme se organizace chopili sami, bez Marcelky Kleckerové. Ta odešla do kovářského nebe," připomněl starosta Přikryl.

Na lipnickém náměstí je v současné době k vidění celkem čtrnáct kovaných plastik, ale už brzy k nim přibude patnáctý kousek. Jedná se o jednu ze dvou soch, které na náměstí v Lipníku nad Bečvou vystavuje po boku svého otce Kristián Kitzberger.

„Socha se jmenuje Frisbee. Zatím jsem ji sem nemohl usadit, protože je to má bakalářská práce a musí projít hodnocením na UMPRUM v Praze, kde studuji. Počítám ale s tím, že  koncem měsíce bych ji mohl už přivézt," prozradil mladý sochař, který se vydal ve šlépějích svého otce.

Ten rovněž převzal řemeslo po svém tatínkovi Václavovi Kitzbergovi. K tomu trefně podotkl bývalý ředitel přerovského muzea František Hýbl: „V této umělecké rodině platí známé rčení, že jablko nepadlo daleko od stromu."

Exteriérová výstava potrvá do 30. září. Potom se bronzové sochy vrátí do umělcova ateliéru. Pouze jedna plastika poputuje zpět na hrad Helfštýn, odkud si ji město Lipník nad Bečvou zapůjčilo. Jedná se o skulpturu znázorňující fenomenálního italského houslového virtuosa Pagniniho, kterou si prý Lipničtí velmi oblíbili.

DAGMAR ROZKOŠNÁ