Na Přerovsku bylo ke konci prosince bez místa o pět set lidí více než v předchozím období. O jednu pracovní pozici se přitom uchází sedm lidí.

„Ke konci roku bylo v bývalém přerovském okrese bez práce na 6 286 lidí, což představuje nárůst oproti listopadu, kdy jich bylo na 5 794. Podobný trend ale sledujeme i v jiných regionech. Lidem vypršely smlouvy na dobu určitou, takže v lednu vždy přichází ta největší vlna uchazečů," upřesnil analytik krajského Úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Znepokojivá čísla se i nadále týkají dlouhodobě nezaměstnaných, kterých je na Přerovsku 44 procent z celkového počtu uchazečů.

„Lidí, kteří jsou bez práce déle jak dva roky, registrujeme na 2 056, nad jeden rok pak 2 774," dodal.

Chybí dělníci, řidiči i číšníci

Přímo v Přerově se snaží dlouhodobě nezaměstnané motivovat – našli uplatnění například v technických službách, pro které dnes pracuje asi dvacítka lidí v dlouhodobé evidenci.

Díky náboru personální agentury se podařilo začlenit mezi pracující také některé přerovské Romy. Pozice mají přibývat.

A po kterých profesích je nyní největší poptávka? Převládají dělnické strojírenské pozice, místo ale najdou i skladníci a řidiči nákladních aut a autobusů.

Nabídka je i ve službách – stále je nedostatek číšníků, kuchařů a prodavačů.

Na Hranicku je nezaměstnanost nejnižší

Velký rozdíl je mezi jednotlivými městy a obcemi v regionu. Pozici vesnice s vůbec nejvyšším podílem nezaměstnaných si dlouhodobě drží Měrovice nad Hanou na Kojetínsku, kde i v prosinci trhli rekord – míra nezaměstnanosti se zde vyšplhala na 15, 3 procent.

Nejvíce obcí, které se mohou pyšnit nízkým podílem lidí bez uplatnění, je naopak na Hranicku.

Například v Hustopečích nad Bečvou je míra nezaměstnanosti 2,4%, v Klokočí dokonce 1,7%, v Rakově 2,2%.

Jen pro srovnání: v Přerově bylo koncem prosince bez práce 8,5% lidí, v Lipníku 7,7%, v Kojetíně 8%, v Tovačově 6% a v Hranicích 5,1%.

Dobrou zprávou je, že žádná ze zaběhnutých a velkých firem neplánuje plošné propouštění.

Přibudou stovky míst 

A také fakt, že přibudou pracovní místa v Hranicích. Nové pozice nabídne v polovině letošního roku firma DAS, jež zbudovala další výrobní halu v areálu hranického CTParku.

Až šest set míst plánuje v budoucnu i firma Smiths Medical, jež v Hranicích rozšířila své aktivity.

„Mezinárodní výrobce zdravotnických prostředků Smiths Medical dokončil rozšíření haly v prosinci loňského roku. Nyní proběhne zkušební provoz a do plného bude hala uvedena v roce 2018," informovala mediální manažerka Markéta Šindelková.

Aktivity v hranickém CTParku hodlá rozšířit i firma DAS, která vyrábí autosedačky pro automobilovou značku Hyundai a dohodla se i na spolupráci s firmou Volvo. Právě pro Volvo chce DAS vyrábět v nové hale.

Rozšíření výroby výstavbou nové haly by mělo přinést asi šedesát nových pracovních míst.

Zaměstnanci se do CTParku nehrnou

Přestože hranický areál nabízí atraktivní pozice, lidé se do něj příliš nehrnou.

„CTParkem nabízené pozice obsazujeme těžce. I když má Hranicko nejnižší nezaměstnanost v kraji, do těchto pozic jsou obsazovány především zahraniční klienti," konstatoval ředitel kontaktního pracoviště Úřadu práce v Hranicích Pavel Remeň.

Hlavním důvodem nezájmu místních je třísměnný provoz. Pro rodiny s dětmi nebo lidi se zdravotním omezením totiž představuje taková pracovní doba problém.

Úřad práce v Hranicích momentálně eviduje na 1300 uchazečů o zaměstnání.

„Asi tři stovky z celkového počtu mají sezónní práci, a proto očekáváme, že se na jaře tito lidé vrátí zpět do svých firem," uzavřel Pavel Remeň.