Zatím nejhorší situaci v Přerově zaznamenala měřící stanice u kina Hvězdy ve 13 hodin odpoledne, kdy se průměrné čtyřiadvaceti­hodinové koncentrace polétavého prachu vyšplhaly na hodnotu 91,3 mikrogramů na metr krychlový.

Povolený limit přitom činí 50 mikrogramů na metr krychlový.

„Hodnoty polétavého prachu neustále sledujeme, vše závisí také na větru, neboť na Ostravsku nejsou rozptylové podmínky dobré. V této chvíli jsou sice limity polétavého prachu překročeny, ale nepočítáme s tím, že nastane tak dramatická situace, aby se muselo upozorňovat obyvatelstvo," uvedl vedoucí přerovského odboru životního prostředí Pavel Juliš.

V Hranicích se hodnoty držely těsně pod překročením limitu.

„Oproti minulému týdnu, kdy byly rozptylové podmínky velice dobré, se dnes situace poněkud zhoršila. Zatím nemusíme vyhlašovat smogovou situaci, ovšem stále sledujeme stav ovzduší na Ostravsku," uvedl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Nejezdit auty a větrat málo

V Olomouci také došlo k překročení koncentrace znečišťujících látek v ovzduší.

Měřící stanice v Olomouci – Hejčíně zaznamenala ve 14 hodin odpoledne čtyřiadvaceti­hodinovou hodnotu 68,1 mikrogramů na metr krychlový.

Lidem se v této situaci radí větrat co nejméně a jednorázově, nejezdit automobily a zbytečně neprotahovat pobyt venku.

V této situaci je důležité zabránit dalšímu zhoršování kvality ovzduší , a to spalováním odpadů a topením nekvalitním palivem.