Na nové přemostění, které propojí centrum města v místech u tenisových kurtů s odpočinkovou zónou lagun, už lidé čekají jako na smilování.

Lávku postrádají zejména rodiče s malými dětmi, kteří se potřebují dostat do parku Michalov a na lagunu, ale chybí i cyklistům.

„Firma zdůvodnila oddálení termínu dokončení prací špatnými klimatickými podmínkami v zimních měsících. Teploty se několik dní po sobě pohybovaly pod pěti stupni Celsia a nebylo možné betonovat," shrnula mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Radní se ale na svém zasedání shodli na tom, že letošní zima nebyla ničím výjimečná a se všemi uvedenými okolnostmi mohla firma počítat.

„Žádali o prodloužení termínu dokončení o dva měsíce, lávka by tedy byla hotová až koncem října. Vedení města ale žádosti nevyhovělo," upřesnila mluvčí.

Práce v plném proudu

Stavba nového přemostění je nyní v plném proudu.

„V současné době probíhají práce na objektech vlastní lávky. Stavebníci dokončují bednění pod lávkou, váže se výztuž do příčných a podélných spojů a pracuje na objektu rampy v lokalitě U Tenisu," upřesnil Zdeněk Dostál z odboru rozvoje přerovského magistrátu.

Provádí se také betonáž základů pro vybudování opěrné zdi nástupní rampy.

„Koncem týdne budou prováděny zásypy kolem vybudovaných ramp a po dodávce ocelových pylonů a závěsů bude zahájena vlastní kompletace lávky," upřesnil. Na tu se mohou lidé těšit už v nejbližších dnech.

Nové přemostění, které propojí oba břehy řeky Bečvy, tvoří předpjatý železobetonový trám se závěsy. Ten má být podle odborníků v případě, že by Přerovu hrozily povodně, bezpečnější.

Náklady na stavbu byly vyčísleny na 24 milionů korun.

Původní mostek musel být zbourán, protože byl staticky narušený po posledních povodních v květnu 2010.