Za krásného počasí si za nimi našly cestu desítky rodin.

Oblíbenou akci uspořádal Turistický oddíl TOM Lišáci po dvacáté druhé.

„První ročník se konal již v roce 1987. Vždy je potřeba hodně lidí k organizaci, proto jsme některé roky kvůli malému počtu vynechali," prozradil organizátor Ladislav Župka.

Letos se o průběh akce staralo na třicet lidí.

Trautenberk dirigoval poddané

Cesta pohádkovým lesem na LaguněNovinkou byl výstup inspirovaný Krkonošskými pohádkami, který patřil mezi nejoblíbenější.

„Jsme na této akci poprvé a je to parádní. Zatím se nám nejvíce líbilo u Trautenberka, kde jsme skládali seno," pochvalovali si Jarmila a Josef Špangerovi, kteří se svými dětmi procházeli areálem a zapojovali se do her.

„Je horko a seno mi dává zabrat. Ale konečně jsem dostal dobrou roli," pochvaloval si „Trautenberk" Václav Císař, který v předchozích letech představoval krále.

„Příští rok bych si to zopakoval, práce mě totiž fascinuje. Vydržím se na ni dívat celý den," usmíval se zpoza slunečníku a rozdával rozkazy.

V letošním roce pořadatelé připravili nové trasy, které vedly kolem velké i malé laguny.

„Vyšli jsme vstříc hlavně rodinám s nejmenšími dětmi a kočárky," vysvětlil Ladislav Župka. Dříve se zacházelo do Michalova i k loděnici.

„Sbíraly jsme korálky pro pyšnou princeznu. Taky se nám moc líbili trpaslíci a ježibaba," vyprávěly malé návštěvnice Lucie a Katka ve věku šesti a pěti let.

Sladkosti za tahání řepy

Děti dostaly na startu trasy hrací průkaz, do něhož na každém stanovišti obdržely za splněný úkol razítko. V cíli si za ně mohly vyzvednout odměnu. Sladkost si ovšem mohly vybrat i na stanovišti s taháním velké řepy.

Další úkoly spočívaly např. v kreslení obrázku pro pana krále či zasazení jitrnice u hloupého Honzy. Akce měla otevřený charakter, rodiny mohly svou účast přirozeně spojit s procházkou a nemusely nutně navštívit všechna stanoviště.

Podle slov Ladislava Župky se je možné se i na příští rok těšit, objevit se mají další nové úkoly i postavy.