Co je pro závod typické? Na kánoích s dračími hlavami a ocasy pádlují jako o život týmy, které si boj opravdu užívají. Když zrovna nesoutěží, posedávají posádky před stany, a nebo si dopřávají občerstvení. Podpořit je přicházejí rodiny, kolegové i známí.

Atmosféra dvoudenního maratónu, na němž nechybí ani večerní diskotéka, je vždy skvělá. Diváci navíc můžou na velkoplošné obrazovce sledovat výkony borců, nebo si připomenout minulé ročníky.

Pořadatelem klání je přerovský klub Moravian Dragons a soutěží se ve čtyřech kategoriích. V Závodě o firemní pohár si to rozdají obchodní společnosti, o FUN pohár soupeří spolky a sdružení. Žáci a studenti se zase účastní klání o školský pohár a ženské posádky bojují o titul nejlepší dračice.

„Závod má dvě části – v sobotu se jedou sprinty na dvě stě metrů, v neděli pak borci nastupují k vytrvalostním závodům na tisíc metrů," přiblížil moderátor napínavého souboje Bohuslav Přidal.

Na Festivalu dračích lodí nemohl ani letos chybět Labuť Dragon Boat, který vznikl jako nahodilé sdružení štamgastů vyhlášené přerovské restaurace.

„Potkali jsme se U Labutě a náš tým se postupně rozrostl na dvaadvacetičlennou skupinu lidí, která společně vyráží na hory, na kola, ale účastní se i závodu dračích lodí," přiblížil provozovatel restaurace Ladislav Šimek.

Pokud by se hodnotila nejlepší výzdoba stolu a pestrost občerstvení, tak by jednoznačně zvítězil tým pracovníků přerovského magistrátu. Řízky, koláčky a dobré pití zkrátka k vydařenému sportovnímu výkonu neodmyslitelně patří, jak ukázalo i nasazení borců.

„Závod jedeme už posedmé a naší letošní ambicí je, abychom se přiblížili k výsledkům z loňska, kdy jsme byli v sobotu třetí a v neděli druzí," řekla mluvčí týmu Lenka Škubalová. Nedělní závod na tisíc metrů podle ní posádka absolvuje v dobovém oblečení.

Stálicí Festivalu dračích lodí je i firma Emos. „Snažíme se sehnat tým každý rok, ale je to čím dál těžší, protože akce trvá dva dny a je to časově náročné. Pokaždé je to ale velká zábava. Letos se nás sešlo hodně, takže doufáme, že se i něco povede. I když to bereme především jako zábavu," řekla členka týmu Martina Malošková.