Z peněz na projekt letiště určený pro rok 2011 zbylo podle Symerského 5,39 milionu korun. „Rada schválila, že část tohoto nevyužitého prostředku ve výši 2,39 milionu korun půjde do rozpočtu kraje. Částku tři miliony korun jsme převedli z investičního na provozní náklady a lze ji využít na provoz letiště," řekl dnes novinářům náměstek Symerský. Podle něj velká část z těchto peněz pokryje mzdy.

„Ve společnosti nadále zůstávají čtyři zaměstnanci, ten počet zůstává stále stejný," odpověděl Symerský na dotaz ČTK, zda se počet zaměstnanců po ztroskotání projektu snížil.

Letiště Přerov má od 1. října podle informací na stránkách www.airport-prerov.cz statut veřejného mezinárodního a neveřejného mezinárodního letiště. Podle vedoucího letištního provozu Zdeňka Haničince přistálo v října na letišti 90 letadel. „Ve stejném období loňského roku to bylo 25 přistání," řekl dnes ČTK Haničinec.

Vynaložilo se už 75 milionů

Projekt vybudování velkého regionálního letiště na vrtulníkové základně v Přerově stál obecní a krajské pokladny celkem 75 milionů korun. Nejvíc do projektu investoval Olomoucký kraj a město Přerov, několika miliony korun přispěl Zlínský kraj. Přerovská radnice letos už žádné peníze podle mluvčího Bohuslava Přidala pro letiště neuvolnila.

„Byla připravena částka dva miliony korun, ale poté byla stažena," řekl dnes ČTK Přidal.

Čáru přes rozpočet samosprávám, které chtěly vybudovat na základně v Přerově velké regionální letiště, udělalo rozhodnutí armády přestěhovat přerovskou vrtulníkovou základnu do Náměště nad Oslavou. Na letišti v Přerově by měl být zachován civilní provoz, avšak v menším rozsahu a pod taktovkou státního podniku LOM Praha. Ten zde působí již od 1. října a vytvořil 50 pracovních míst.

„LOM chce část areálu nabízet podnikatelským subjektům například na pronájmy. Pro nás je důležité, že zůstává celistvost areálu a je zajištěna jeho ochrana," uvedl Symerský.

Samosprávy na projektu regionálního letiště, které získalo licenci pro civilní lety před třemi lety, pracovaly několik let. Bez spolupráce s armádou by ale dokončení záměru bylo velmi nákladné, takže ambiciózní plán padl. Armáda zde ukončila vojenský letový provoz k 1. říjnu, definitivně odejde do konce roku.