Jak se ukázalo, byl to dobrý tah - lidé během adventního času opět zaplnili náměstí, ať už přišli na punč, oblíbenou kapelu nebo třeba promítání filmů či pohádek.

„Jde o to, aby se náměstí opět stalo středobodem vzájemného setkávání a lidé si sem našli cestu. Myslím si, že se nám to už loni podařilo,“ říká Petr Ilgner, který má vánoční trhy v Přerově na starosti.

Vánoční strom se poprvé rozzáří v neděli 2. prosince a bohatý program potrvá až do konce roku. Na pódiu se vystřídají domácí soubory a kapely, ale i zajímaví hosté - na jednom z koncertů vystoupí i František Nedvěd.

„Výzdoba náměstí bude stejná jako loni, jen jsme se rozhodli vyhovět lidem, kteří si stěžovali na špatný výhled na pódium. Dřevěné stánky proto letos rozmístíme trochu jinak,“ líčí.

Dopravní situaci v Přerově komplikuje v těchto dnech uzavírka na křižovatce ulic Čechova a Šířava
V Přerově začala oprava křižovatky, řidiči stáli v kolonách
Vánoční strom přivezli na Masarykovo náměstí v Přerově pracovníci technických služeb. Letos putuje do centra města z Jižní čtvrti III.
Náměstí v Přerově už zdobí strom. Podívejte se

Kluziště možná příští rok

Samotné trhy začnou v pátek 30. listopadu, kdy se otevře dvaadvacet stánků s punčem, medovinou, langoši, bramboráky, ale také typickým svátečním sortimentem - zajímavostí budou třeba ručně vyráběné baňky.

„Znovu také jednáme s městem o kluzišti na náměstí, na kterém by si mohli lidé během svátků zabruslit, čímž by se centrum ještě více oživilo. Třeba se podaří tento záměr prosadit alespoň v příštím roce,“ doufá.

Stejně tak je vizí organizátorů oslavit na náměstí poslední den v roce - na Silvestra byly totiž ulice města v minulých letech potemnělé a se starým rokem se lidé loučili pouze doma. Slavnostní ohňostroj se totiž koná až na Nový rok.

Bruslení na Dolním náměstí v Olomouci. Ilustrační foto
Vánoční bruslení na náměstí v Přerově nebude

Pavel Novák opět u obchoďáku

Loni se také poprvé na Štědrý den přesunul koncert Pavla Nováka z Masarykova náměstí ke Galerii Přerov a u vánočního stromu zahrála kapela Re-VOX.

„Myslím si, že se to setkalo s úspěchem a lidí vyšlo na oba koncerty do ulic více,“ soudí Petr Ilgner.

Na Štědrý den zahraje v 10.30 hodin na náměstí kapela Re-VOX a ještě předtím si mohou zájemci poslechnout Pavla Nováka před nákupní galerií.

„První svátek vánoční bude bez programu, ale už na Štěpána, tedy 26. prosince, se na náměstí budou v podvečer konat dva koncerty. A pak nás čeká program až na Silvestra a na Nový rok,“ uzavírá Petr Ilgner.

Na Štědrý den si letos Přerované mohli vybrat ze dvou vánočních koncertů. Na náměstí T. G. Masaryka příchozím zahrála kapela Revox. Před Obchodním centrem Galerie Přerov zazpíval Pavel Novák.
Přerov zažil dva štědrodenní koncerty. Super i šaškárna, znělo z publika