lců mají sice polní práce zhruba dvoutýdenní zpoždění, výnosy ze sklizně by ale měly být vyšší než loni. Pokud tedy matka příroda nezavelí jinak.

Sklizeň ozimého ječmene začala v Prosenicích, na polích zemědělského družstva v Kokorách ale zahájí práce teprve příští týden.

„Ještě čekáme, po neděli nastoupí nejranější odrůdy ozimé pšenice, ke konci příštího týdne pak ozimé řepky," řekl předseda zemědělského družstva v Kokorách Vladimír Lichnovský. Ten je zatím v prognózách opatrný.

„Nechci být optimista, a tak říkám, že odhadujeme průměrnou úrodu. Možná i lepší průměr s výnosem kolem šesti až sedmi tun z hektaru. Rozhodně bude lepší, než loni, kdy to byl naprostý propadák. Vždycky je ale lepší udělat si závěry až ve chvíli, kdy je úroda na skladě," myslí si.

Opatrní s prognózami

Loni zemědělci na Přerovsku doslova splakali nad výdělkem – a to kvůli holomrazům a suchu. Podobný scénář se letos naštěstí nekonal a vláhy bylo dostatek.

„Určitě doufáme v lepší výnosy, jisté to však bude až ve chvíli, kdy zasečeme. Řepky vypadají velmi nadějně, ale je to zrádná plodina, velmi citlivá na výkyvy počasí. S prognózami jsme tedy po předchozích zkušenostech opatrní," konstatoval agronom Zemědělské společnosti Pobečví v Rokytnici u Přerova Jaroslav Mackovík.

Narážel tak na problémy v minulých letech, kdy Přerovsko sužovaly přívalové lijáky a lokální povodně, které s sebou vzaly i část úrody. Zemědělci z Rokytnice vyjedou do polí v polovině příštího týdne, kdy zahájí sklizeň ozimé řepky, pšenice a ječmene.

Solidní výnos očekávají v Troubkách.

„Začneme příští týden řepkou, pak přijdou na řadu rané odrůdy pšenice a ječmene. Výnos bude určitě lepší jako loni, kdy bylo velké sucho a vymrzlo to. Sklizeň je ale posunutá, takže když začneme 25. července, tak se budeme mít co ohánět, abychom všechno stihli," uzavřel agronom Troubecké hospodářské Vladimír Kratochvíl.