Hody odstartují v pátek 12. srpna, v 18 hodin začne čtvrtý ročník festivalu Kojetínská kytara, na kterém se představí zdejší kapely.

Ve 20 hodin je na programu slavnostní otevření Hrůzostrašného sklepení Vzdělávacího a informačního centra.

„Chtěli jsme využít sklepní prostory budovy. Jedná se o strašidelnou procházku a užijí si ji hlavně ti, kteří se rádi bojí," přiblížila Hana Svačinová, ředitelka Městského kulturního střediska. Hrůzostrašné sklepení se stane ve Vzdělávacím a informačním centru stálou expozicí.

Sobotní den bude patřit sportovním utkání, setkání harmonikářů a večerní hodové zábavě. Vyvrcholením a velkou podívanou pak bude v neděli ráno krojovaný průvod s Ječmínkovou jízdou králů.

„Zhruba dvě stovky krojovaných vyrazí v 9 hodin od sokolovny směrem na náměstí Republiky, ulicemi Tyršova a Svatopluka Čecha až na Masarykovo náměstí, kde starosta předá chase hodové právo," popsala oblíbený a tradiční akt, který přijde na řadu kolem 10. hodiny.

Přehlídka národopisných souborů slibuje známé seskupení ze Hrušky, Kyselovic či Starého Hrozenkova, nově do Kojetína zavítá například soubor Klas Kralice.

Odpoledne své schopnosti poměří zájemci v soutěži v pojídání pukačů, neboli plněných ovocných knedlíků.

Pódium pak ovládne několik kapel, v 15 hodin Ponožky pana Semtamťuka z Berouna, v 17 hodin folkově rocková skupina Jelen a také přerovský Penzistor.