Vernisáží výstavy obrazů, fotografií a keramiky tvůrčí Skupiny signál 64, která slaví 50. výročí, začíná od 17 hodin páteční program.

O večerní rozjezd se v 18 hodin postará druhý ročník hudebního festivalu místních kapel Kojetínská kytara.

„Pevně doufám, že se letošní ročník vydaří stejně, jako ten minulý. S účastí i kapelami jsem byl spokojený. Trochu mě mrzí, že letos nezahrají Bumbrlíci z pomerančové zahrady, dokážou totiž publikum řádně rozparádit. Na své si rozhodně přijdou milovníci rockovější muziky," uvedl jeden z pořadatelů festivalu Lukáš Mucha.

Na nádvoří okresního domu se tak představí IQ Opice, Hannibal Lecter, Sage a Bethrayer.

Sobota se ponese ve znamení sportu, ať se jedná o hasičské závody O hodový koláč nebo turnaj střední Moravy ve volejbalu, který se koná již po sedmatřicáté.

„Novinkou bude dobročinná taneční akce od 14 hodin, kterou pořádá sdružení Šance. Ti pomáhají hematologicky a onkologicky nemocným dětí ve Fakultní nemocnici v Olomouci," přiblížila ředitelka kojetínského kulturního Hana Svačinová. Večer se pak koná tradiční hodová akce.

Průvod a návrat k tradicím

Nedělní část programu zahájí v 9 hodin krojovaný průvod s Ječmínkovou jízdou králů.

Ten vyrazí od sokolovny směrem na náměstí Republiky, ulicemi Tyršova, Svatopluka Čecha, přes Komenského náměstí až na Masarykovo.

„Snažíme se připomenout, jak slavili hody naši předkové, snažíme se o návrat k lidovým tradicím," podotkla k programu nedělního dopoledne střediska Hana Svačinová.

Průvod dvakrát obejde náměstí a zabuší na vrata starosty města, který předá hanácké chase Hodové právo.

Poté následuje přehlídka národopisných souborů a vystoupení Dechové hudby Věrovanka.

„Odpoledne se ponese spíše v moderním duchu. Po loňském úspěchu chystáme opět soutěž v pojídání pukačů neboli plněných kynutých knedlíků," připomněla Hana Svačinová.

Po hodech Hudební léto

Koncerty tří kapel pak zakončí nedělní veselení.

Zahraje Arrhythmia, oblíbení slovenští No Name a skupina Loco Loco z Prahy.

Kojetínskými hody ale hudební akce ve městě nekončí. Hned v pondělí startuje Kojetínské hudební léto, které potrvá až do pátku 22. srpna.

„Každá den nabídneme návštěvníkům jiný hudební žánr," dodala na závěr Hana Svačinová.