K návrhům, které se týkají především sociálních služeb, se má možnost vyjádřit každý obyvatel města, zástupci obcí i organizací. Učinit tak mohou nejpozději ve čtvrtek 15. listopadu.

„Své postřehy mohou sdělit jak pomocí internetového formuláře, který naleznou na webových stránkách města, tak osobně do podatelny kojetínského městského úřadu," uvedla koordinátorka komunitního plánu Alice Přehnalová z odboru vnitřních věcí, školství a kultury města Kojetín.

Komunitní plán je soubor postřehů od občanů, kterými by se mělo město zabývat. Jde v něm také o spolupráci města s různými subjekty od charity, školských zařízení po organizace pečující o zdravotně postižené.

„Bude se schvalovat na dalším zasedání zastupitelstva, které se uskuteční 11. prosince," řekl starosta Kojetína Jiří Šírek.

Lepší pohyb pro handicapované ve městě

Kromě tradičně zahrnutých udržitelných služeb se tento druhý komunitní plán města také více zaměřuje na rodiče s dětmi se zdravotním postižením. Ty se například tento týden sejdou v klubu Kamarád v místním Domě dětí a mládeže. V plánu se myslí i na to, aby se vozíčkáři, senioři a lidé se zdravotními problémy mohli ve městě lépe pohybovat. První z míst, které by se mělo dočkat lepšího přístupu je místní poliklinika.

„Je zaměřený také na bezbariérový přístup. V dubnu jsme z toho důvodu objížděli s jednou paní na vozíku místní chodníky, silniční přechody a vstupy do budov, aby se zjistilo, jaká místa se mají ve městě upravit. Z této akce máme pořízenou obsáhlou fotodokumentaci," dodala.

První komunitní plán na roky 2009 až 2011 se v Kojetíně schvaloval v roce 2008.

„Byl více zaměřený na problematiku drogově závislých. Pro ně tu bylo od tohoto roku zřízeno kontaktní centrum," dodala s tím, že bližší informace o komunitní plánu lze získat na internetové adrese www.kojetin.cz/kpss.