Učiní tak u příležitosti 100. výročí založení republiky.

„Hvězda je jedním ze tří biografů v republice, které sídlí v protiatomovém krytu, a zároveň bude jediným kinem, jež veřejnosti kryt zpřístupní. Kromě zpřístupnění krytu je v plánu miniexpozice, kde budou plynové masky, protichemické obleky a další předměty spojené s touto tématikou, které se nám podaří sehnat. Chceme přiblížit lidem, zejména mladší generaci, funkci krytu a civilní obrany. Připravujeme také dokument s názvem Kam bychom se ukrývali, když bychom museli v průběhu století. Mapovat bude historii a současnost krytu na území Přerova, které mělo ve své době téměř 140 krytu, v nichž by se mohlo ukrýt až 38 tisíc lidi,“ řekla vedoucí kina Svatava Měrková s tím, že by tak mohla ve městě vzniknout nová turistická atraktivita.

Ilustrační foto.
Nový průmyslový park nabídne stovky pracovních míst

Spojení s oslavami výročí vzniku republiky se nabízelo.

„Zjistili jsme, že kryty v Přerově vznikaly již od První republiky do 80. let minulého století. Mezi nejstarší kryty patří ten na Žerotínově náměstí, který je zasypaný. Druhý byl zřejmě pod mašinkou naproti dráhy,“ doplnila.

„Věděla jsem, že se jedna o víceúčelovou stavbu, ale mnoho lidí se nás ptalo, jak je to vůbec s krytem. Nyní budou moci nahlédnou do míst, kam by se jinak vůbec nedostali. Kromě zahraničních delegací se totiž do zázemí krytu nikdo nedostal,“ podotkla Svatava Měrková.

Ilustrační foto
Vodní lyžování na Laguně? Dva roky je málo

První prohlídka? V září

Zástupci kina v těchto dnech již spolupracují s hasiči, někdejším odborným referentem Štábu civilní obrany okresu a krizovým štábem města a stanovují směr a délku trasy.

Prohlídky jsou v plánu několikrát do roka s tím, že první z nich by se mohla uskutečnit v září letošního roku, a to v rámci Dnů Evropského dědictví. Veřejnost se tak podívá například do technické místnosti, sociálního zázemí za projekčním plátnem i na velitelské pracoviště.

Bádání archeologů na hradě Helfštýně přineslo zajímavé objevy. K vzácným exponátům, které zde byly nalezeny, patří i kachle se starozákonním motivem Evy - Adam na kachli chybí. Kachle pochází z období největšího rozmachu Helfštýna.
Archeologové našli "Helfštýnskou Evu", Adam chybí

Pomoc veřejnosti

S připravovanou expozicí může pomoci také veřejnost. Výstavba krytu byla totiž tajná.

„Nedostává se nám dostatečného obrazového materiálu či videozáznamů z dob výstavby. Něco máme ze Státního okresního archivu v Henčlově. Pokud lidé mají doma cokoliv týkající se výstavby krytu civilní obrany nebo z branné výchovy, mohou je nosit přímo k nám do kina,“ apelovala na veřejnost závěrem Svatava Měrková.

Obyvatelé Domu s pečovatelskou službou v Tyršově ulici v Předmostí u Přerova už dvanáct let bojují za novou zastávku, ke které by to měli blíže než dosud. Město na jejich požadavek konečně kývlo - Jindřiška Hubková ukazuje místa, kde by měla být
Senioři z Předmostí získají novou zastávku, přáli si ji léta

S výstavbou kina se začalo na podzim roku 1973, dokončeno bylo po dvou letech a čtyřech měsících. Výstavba vyšla na 14 milionů korun. Civilní kryt poskytuje ochranu za válečného stavu proti radiaci, chemickému a biologickému napadení. Jeho kapacita činí 900 lidí. Jedná se tak o druhý největší kryt ve městě. Tím největším je kryt v ulici Petřivalského, který v případě potřeby pojme až 1200 civilistů. Přerov měl celkem 138 krytových zařízení s kapacitou 40 tisíc osob. Po katastrofálních povodních v roce 1997 se počet krytů snížil na 106 s celkovou kapacitou až 29 tisíc osob. Třetím největším krytem je pak podchod pod komunikací v ulici 17. listopadu, sem by se v případě potřeby vešlo 700 lidí.