Výsledky laboratorních testů, které by prokázaly, zda byla ve vodě ropná látka, nebo ji zamořily například fekálie, měly být přitom známy už koncem minulého týdne.

„Pro nás tento případ skončil, předali jsme ho policii," uvedla bez bližších podrobností Alena Bartoníková z oddělení vodního hospodářství přerovského magistrátu.

Ta už předtím uvedla, že se přiklání k tomu, že vodu mohla znečistit ropná látka. Jednotky hasičů totiž s pomocí norné stěny zachytili kal neznámého původu, který zasypali sorbetem. Oficiální rozbory z laboratoře dosud nemají v ruce ani hasiči, kteří si odebrali vlastní vzorky.

Čekání na expertízu

Policie ale bez výsledků expertízy nemá v ruce nástroj, jak proti viníkovi postupovat.

„Celková škoda byla vyčíslena na sto tisíc korun a pachateli hrozí stíhání pro poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Bez podrobných výsledků laboratorních rozborů se dál nepohneme," konstatovala přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Pitva uhynulých kusů ryb ukazuje podle zdroje obeznámeného s případem na organické znečištění vody. Rybáři zatím nechtějí o zdroji znečištění více spekulovat a počkají si až na rozbory. Nejvíce postižená byla oblast mezi Dluhonicemi a částí pod Rokytnicí Vrbovec, zamořený byl ale celý úsek mezi Dluhonicemi a Troubkami.

Otrávený potok Haná

K hromadnému úhynu ryb, který zasáhl i část Přerovska, došlo před dvěma měsíci také na řece Blatě a k dalšímu vyjížděli hasiči toto úterý. V potoce Haná, který protéká Nezamyslicemi, totiž leklo větší množství ryb.

„Na místě zasahovaly jednotky z Olomouckého, Jihomoravského a Zlínského kraje," uvedla krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Hasiči spolu s rybáři a Povodím Moravy prozkoumávali tok a hledali zdroj úniku neznámé látky. „Na hladině podle prvotních informací nebyly patrná žádná skvrna," uvedla mluvčí.

Odborníci mají ale podezření na únik nebezpečných látek z rybníčka v Hošticích.

SOUVISEJÍCÍ: Další otrava! Ryby teď lekly v potoce Haná