Otužilci pokoří na Silvestra Bečvu

Přerov – Na tradiční silvestrovskou show otužilců se mohou těšit Přerované, kteří zavítají ve čtvrtek 31. prosince ve 14 hodin k řece Bečvě. Akci již tradičně pořádá oddíl zimního dálkového plavání TJ Spartaku Přerov a letos přislíbilo účast na pětatřicet otužilců.

„Ti se vydají v kostýmech na dvě stě metrů dlouhou trasu od lávky u loděnice k Tyršovu mostu. I letos pošleme symbolicky kytičku prvnímu českému přemožiteli kanálu La Manche Františku Venclovskému," uvedl za pořadatele Bohuslav Přidal.

Podle jeho slov je to patnáct let, co byla odhalena pamětní deska Františku Venclovskému. Návštěvníci otužilecké show se mohou poté přemístit na náměstí T. G. Masaryka, kde se budou konat poslední dva koncerty tohoto roku. Od 15 hodin zahrají Freďáci a Spocená uklízečka. 

Poslední den v roce pořádají v Dřevohosticích procházku do lesa

Dřevohostice – Na silvestrovskou vycházku zvou ve čtvrtek dobrovolní hasiči i městys Dřevohostice. Sraz účastníků je ve 12 hodin na Náměstí před radnicí, o patnáct minut později pak všichni vyrazí přes Chmelín k obecní chatě v lese. Občerstvení bude připraveno, chata je otevřená od 10 do 16 hodin. 

Hrad Helfštýn se otevře v lednu, na jeden den

Týn nad Bečvou – Tradiční akce oslaví vstup do nového roku na hradě Helfštýn, který se v sobotu 2. ledna otevře všem návštěvníkům. Ve spolupráci s Klubem českých turistů se již po devětatřicáté koná zimní výstup na hrad – v loňském roce si událost nenechalo ujít více než tři tisíce lidí.

Pro zájemce se jedná o jedinečnou příležitost, jak nahlédnout za hradní brány v zimním období. „Poté se na Helfštýn dostanou až o březnových víkendech," uvedl kastelán hradu Jan Lauro. Zázemí Klubu českých turistů bude umístěno v Pekárně na třetím nádvoří, kde se také budou rozdávat pamětní razítka a odznaky.

„Z důvodu prováděných oprav bude uzavřena hradní restaurace. Občerstvení bude zajištěno ve srubovém stánku před restaurací," doplnil Jan Lauro. Brány hradu budou v sobotu otevřeny od 8 do 15 hodin.