Jeho maminka Radka Pavlovčinová, která žije v panelovém domě v Petřivalského ulici v Přerově, se o něj stará společně se dvěma staršími sourozenci. Manžel s nimi totiž nebydlí. Je v jednom kole - musí totiž zvládnout i péči o nemocnou maminku.

Část letošního výtěžku Kabelkového veletrhu Deníku, který se koná v úterý 9. října od 10 do 17 hodin v Galerii Přerov, tedy přispěje i na speciální vertikalizační stojan, jenž Františkovi usnadní pohyb. Dnes se pohybuje s pomocí rukou v tureckém sedu - i když po každém pobytu v lázních je patrné výrazné zlepšení.

„Vždy, když přijedeme z lázní, je jako vyměněný. Dokonce se jednou za čas postaví ke kuchyňské lince a zvedne nožku. Ve vertikalizačním stojanu je možné měnit polohy tak, aby dítě střídavě zatěžovalo a odlehčovalo páteř i klouby dolních končetin. Mohl by v něm tedy i stát,“ říká Radka Pavlovčinová.

Protože musí na pořízení pomůcky doplatit ze svého částku 23 tisíc 218 korun, obrátila se i na nadace, které postiženým dětem přispívají.

Kabelkový veletrh a doprovodný program v olomouckém kině Metropol.
Kabelkový veletrh Deníku letos hostí Galerie Moritz a Galerie Přerov

Maminka je sice na péči o nemocného syna sama, jejími skvělými pomocníky jsou ale obě starší děti - šestnáctiletá dcera, která navštěvuje Střední školu gastronomie a služeb na Šířavě v Přerově, a jednadvacetiletý syn. Ten se učí na elektrikáře v Olomouci.

„Starám se ještě o dvě starší děti a maminku, která je vážně nemocná. Dcera i syn mi ale hodně pomáhají. Když jsem byla s malým v lázních, zvládli skvěle péči o domácnost i o nemocnou maminku. Výpomoc od nich je tedy veliká,“ oceňuje.

Malý František, který oslavil 7. září narozeniny, má rád přírodu a zvířata. Jeho velkým kamarádem a společníkem je trpasličí jezevčík, kterého mají doma.

„Chodíme se staršími dětmi a Františkem na Lagunu nebo do Michalova, kde si vždycky rád hraje. Venku, kde si může trhat travičku, je asi nejspokojenější,“ uzavírá jeho maminka. 

Přerovská spisovatelka Lenka Chalupová
Lenka Chalupová: Inspirací pro novou knihu byla hračka z dětství