Iniciativa Za vyvěšování moravské vlajky, kterou organizuje Moravská národní obec, vstupuje do svého šestého ročníku. A zájem ze strany obcí podle organizátorů stoupá.

„Vesnic a malých měst přibývá, zatím ale nemáme finální číslo, kdo se zúčastní. Mnoho radnic máme ještě rozjednaných," uvedla Lenka Holaňová z Moravské národní obce. Zájem o vyvěšení vlajky členové iniciativy sledují také u nových starostů – po loňských volbách se v několika obcích změnilo zastupitelstvo.

Na „moraváctví" podle ní slyší hlavně vesnice. „Ve větších městech je to problém, zasahuje do toho politika," vysvětlila.

Pro mě jde o nezajímavou věc a událost, říká primátor

Moravskou vlajku tak letos nevyvěsí například v Kojetíně nebo v Přerově.

„Den 5. července považuji za státní svátek, který patří celé republice. Moravskou vlajku jsme v minulosti vyvěsili, ale dostali jsme řadu nesouhlasných reakcí, raději jsme tak od toho upustili," přiblížil starosta Kojetína Jiří Šírek.

V Přerově o tom ani neuvažovali. „Pro mě jde o nezajímavou věc a událost," vysvětlil krátce primátor Vladimír Puchalský.

Symbolicky uctít moravské kořeny plánuje podle průzkumu organizátorů několik desítek obcí na Přerovsku – mezi nimi například Lobodice, Radslavice nebo Radkovy.

„Moravskou vlajku vyvěšujeme opakovaně. Je to historický odkaz, o který bychom měli pečovat, obzvláště v současné, řekněme semleté době," řekl starosta obce Marek Foukal.

Více než tisíc obcí

Organizátoři počítají, že se k akci připojí více než tisíc obcí na celé Moravě, zároveň se ale vedou spory o správné podobě vlajky.

„Její podoba vychází z oficiálních zemských barev a přijaté podoby vlajky na zemském sněmu v roce 1848. Po vzoru okolních států je nově opatřena štítem se šachovanou orlicí pro odlišení od jiných podobných vlajek. Modrá takzvaně markraběcí standarta nebyla doporučena z důvodu, že se jedná o středověký panovnický symbol markraběte, který se používal ve vojscích, v novověku tak jeho užívání ztratilo smysl a pro účely občanské iniciativy je proto nevhodný," dodala na závěr Lenka Holaňová.