Čekal jste, že případ nakonec skončí obžalobou?
Obžalobu jsem zatím neobdržel a dozvídám se o ní pouze zprostředkovaně z médií. Už jsem v této souvislosti kontaktoval svého právního zástupce Tomáše Sokola. Když odstoupila doktorka Kodytková (pozn. red.: krajská žalobkyně), tak bylo jasné, že případ převezme státní zástupce, který má příkaz nás obžalovat.

Jak vnímáte obvinění ze dvou trestných činů kvůli dvěma zakázkám – na stavbu Domova pro seniory a rekonstrukci zimního stadionu. Cítíte vinu?
Celá kauza je velký nesmysl a nedorozumění. Možná se jednalo o pochybení. Předložili jsme důkazy o tom, že to nebylo žádné spolčení na radnici a postupovali jsme v mezích zákona. Mezi obcemi nejsme žádnou výjimkou, co se týče překročení limitu na vícepráce. Z naší strany bylo vše transparentní a věřím, že se to podaří prokázat.

Už dříve jste se vyjádřil v tom smyslu, že se cítíte být obětí politických bojů…
Určitě. Podle mého názoru je to politická kauza. Jsme obžalováni v době, kdy se připravují senátní a komunální volby a je to směřováno k nim. Na naše připomínky nebylo akceptováno a policie je nechtěla přijmout jako důkazy. Snahy opozice v Přerově nás zdiskreditovat byly nejprve skryté, pak už i otevřené. Síla toho, aby se dostali k moci, je obrovská.

Jaké má téměř tříleté policejní vyšetřování dopad na Váš soukromý život?
Je to velmi nepříjemné, hlavně manželka to hůře nese. Snažím se přemýšlet dopředu. Nejhorší ze všeho jsou zkreslené informace, které se dostávají k rodinným příslušníkům – třeba vnučkám. Pro rodinu je to velmi těžké a člověk nemá klid na práci.

Obžaloba bude mít vliv i na Vaši politickou kariéru. Jak?
V podzimních komunálních volbách bude v Přerově lídrem Přemysl Dvorský, a pokud budu obžalován, tak se asi na kandidátku nedostanu. Znovu obhajovat nemůžu ani křeslo senátora, kdy mě nahradí Michal Chromec. 

Věřím v dopad kauzy na občany, říká Vladimír Puchalský (SpP)

Předražené městské zakázky na radnici v Přerově se staly v minulosti několikrát terčem kritiky opozice. Nešlo přitom jen o stavbu Domova pro seniory či rekonstrukci zimního stadionu, ale i o další výběrová řízení. Jak vnímá fakt, že kauza konečně míří k soudu, lídr opoziční strany Společně pro Přerov Vladimír Puchalský?

Státní zástupce podal obžalobu na primátora města, tři radní a dva úředníky. Co na to říkáte?Vladimír Puchalský
Podle informací, jaké mám, měli být už dávno obžalováni.

Opozice se pokoušela už jednou přimět obviněného primátora i podezřelé radní k tomu, aby odstoupili ze svých funkcí. Budete se o to znovu pokoušet na nejbližším jednání zastupitelstva?
K návrhu na odstoupení zatím nemohu nic říct. Tento čtvrtek máme pravidelné sezení se zástupci Společně pro Přerov, kde budeme celou situaci probírat.

Předpokládal jste tento vývoj situace?
Ano, čekal jsem to od prvopočátku.

Jaký bude mít podle Vás vznesená obžaloba dopad na politickou scénu v Přerově?
Na politiky žádnou, ale věřím, že to bude mít kladný dopad na občany a voliče, kteří se konečně zamyslí, že by neměli volit strany ODS a ČSSD v tomto personálním složení. Pro Přerov to není prospěšné. 

Reakce přerovských politiků

Helena Netopilová, zastupitelka, koalice Společně pro Přerov

Myslím, že tady v Přerově nejsou některé věci v pořádku. Nemůžu na nikoho ukázat prstem, ale byla bych ráda, kdyby se konečně vyřešilo, jestli se Jiří Lajtoch a spol. něčeho dopustili. Sleduji podnikání náměstka primátora Josefa Kulíška a podle mě se jedná o střet zájmů. Dostává totiž dotace od města i kraje na své soukromé podnikání. To podle mě není v pořádku. Nepřeji nikomu nic špatného, ale potřebujeme jednoznačné stanovisko, ať se pohneme někam dál.

Josef Nekl, poslanec a zastupitel, KSČM

Ať se pravda ukáže, zklidní to názory lidí ve městě, kraji i republice. Počkáme, jak rozhodne nezávislý soud, pro uklidnění situace je to nejlepší řešení.

Elena Grambličková, zastupitelka, ODS

K obžalobě se vyjádřit nemůžu. Situace se táhne velmi dlouho, a to je špatně, mělo to být vyřešeno mnohem dříve. Je to v neprospěch všech, včetně města.

Michal Chromec, zastupitel, ČSSD

Očekával jsem, že to přijde, už byl nejvyšší čas. Je to nepříjemná záležitost. Zatím jsou to nevinní lidé, a tak na ně musíme nahlížet. Musíme počkat na rozhodnutí soudu.

Tomáš Dostal, radní, KDU-ČSL

Má to více rovin. Těžko se mi to hodnotí, nerad bych dával soudy, od toho je tady kompetentní orgán. Obžalovaní mají právo své jméno očistit před nezávislým soudem.