I přes riziko požáru a zřícení budovy zachránil život člověka. Jeho mise uprostřed „pekla" trvala dlouhých čtyřicet minut.

Čtyřicátník František Rapant z Bezuchova na Přerovsku obdržel v úterý z rukou policie a zástupců pojišťovny Allianz ocenění „Pomocná ruka zákona".

Přestože o jeho hrdinství není pochyb, on sám nemá pocit, že by vykonal něco mimořádného.

„Jednoduše jsem tam vletěl, že pomůžu a hotovo. Nepřemýšlel jsem, jestli by se mi mohlo něco stát nebo ne," poznamenal skromně.

O tatínkově hrdinství vyprávěla dcerka

O „slávu" svého tatínka se postarala jeho sedmiletá dcera, která příběh o záchraně vyprávěla všem na potkání. Díky tomu se o něm také dozvěděli pracovníci pojišťovny, jež stála spolu s policií u zrodu ojedinělého projektu a oceňuje občany, kteří nezůstali lhostejní k neštěstí druhých.

Jak se vlastně drama, ke kterému došlo počátkem července u nádraží v Přerově, seběhlo?

„Byl jsem s dcerami v bistru, protože jsme měli hlad. Stáli jsme zrovna ve frontě, když jsem uslyšel velkou ránu. Vyběhl jsem ven a uviděl kamion, který naboural do domu. Pak někdo zakřičel, že je uvnitř žena. Holky jsem nechal v obchodě a běžel jí na pomoc," vylíčil František Rapant.

Jediný šel ženě na pomoc

Pozornost většiny lidí se v té době zaměřila hlavně na těžce zraněného řidiče kamionu. O něm všichni už od počátku věděli a snažili se mu pomoci. Sutiny ale v budově uvěznily také prodavačku, a přestože byla kolem spousta lidí, na pomoc se jí vydal pouze František Rappant.

„Běžel jsem dvorem ještě s jedním mladíkem. Slyšel jsem, jak prodavačka křičí. Někdo nám podal železnou palici. Ten kluk do plechových dveří asi třikrát bouchl a odešel s tím, že to nejde," popsal. František Rapant zůstal na místě a snažil se ženu vyprostit.

„Přes plechové dveře to nešlo. Na levé straně byly luxfery, a ty se mi podařilo rozbít. To už jsem slyšel, jak něco začalo bouchat, zřejmě plyn. Začalo to být vážné. Žena křičela, že má děti a nechce tam umřít. Slíbil jsem jí, že ji tam nenechám. Dal jsem se do druhých dveří a podařilo se je rozbít. S pomocí žebříku jsme ji pak s jedním z policistů vytáhli ven," řekl.

Nebezpečí bylo veliké

Uvědomoval si nebezpečí, které v tu chvíli hrozilo?

„Měl jsem strach spíše o dcery, které naštěstí někdo odvedl do bezpečí, než o sebe. Když jsem pak viděl toho mladého kluka, který to po pár pokusech vzdal, byl jsem na něj hodně naštvaný," dodal.

Šéf přerovské policie Martin Lebduška, který předal zachránci ocenění, o jeho statečnosti nepochybuje.

„S tím, že nás lidé přivolají v kritických chvílích, se setkáváme často. Taková fyzická pomoc je ale opravdu výjimečná. Proto jsem navrhl ocenit zachránce plaketou policejního prezidenta," řekl.

Rizika, která v té chvíli hrozila, byla prý značná.

„Zcela určitě v té době docházelo k zahoření pneumatik kamionu, a ty se roztrhávaly, což byly ty rány, které slyšel. Navíc unikal plyn a hrozilo zahoření či výbuch. V prvotní fázi se také nevědělo, jak bude postupovat destrukce budovy," shrnul.

Řidiči kamionu, který nehodu zavinil, hrozí podle něj obvinění z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. „Spis je v této době před dokončením a čeká se jen na znalecké posudky," uzavřel.

VÍCE:

U nádraží narazil kamion do domu, ten se zčásti zřítil. Škoda 4 miliony