Hotelový dům Strojař už byl oficiálně zapsán do majetku města.

„Objekt se 144 pokoji a 369 lůžky jsme získali od státu, a to za cenu 40,5 milionů korun. Nejsilnější pohnutkou ke koupi nebyla nutnost vlastnit nemovitost, ale obava, aby se z někdejšího hotelu nestala ubytovna pro sociálně slabé," shrnula anabázi mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

O dalším osudu nevyužité budovy rozhodne projektový tým, v jehož čele je radní Petr Vrána (ANO).

„Ten by měl zastupitelům do konce roku předložit harmonogram postupu, účel využití a přemýšlet také o možnostech financování oprav," uvedl přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP).

Bez dotace to ale nejspíše nepůjde.

Proměna na kanceláře? Za 200 milionů

O využití Strojaře debatovali zástupci města s budoucími architekty a Přerovany už dříve.

Nejčastěji se mluvilo o kombinovaném bydlení, které by mohli využít senioři, ale uzavřena není ani možnost, že by byl objekt přebudován na sídlo magistrátu.

„Úprava Strojaře přijde na desítky milionů korun. V případě přebudování na byty by to mohlo být zhruba 120 milionů, přestavba na kanceláře by se mohla vyšplhat až na 200 milionů korun," upřesnila mluvčí Lenka Chalupová.

Devítipodlažní hotelový dům Strojař v ulici Velká Dlážka byl zbudován na konci šedesátých let dvacátého století a původně sloužil jako svobodárna pro zaměstnance Přerovských strojíren.

Před šestnácti lety ho do svého majetku získalo ministerstvo obrany a jako ubytovnu ho dlouho využívali vojáci přerovské vrtulníkové základny. Po odchodu profesionálních vojáků v roce 2013 je objekt opuštěný.