Na webových stránkách ministerstva obrany visí v těchto dnech inzerát, který o prodeji informuje. Zájemci se můžou hlásit až do 6. ledna příštího roku.

„Armáda už objekt k ničemu nepotřebuje. Ze dvou stovek lůžek jsme jich využívali minimální počet, protože zde bydlelo asi dvacet vojáků. Po zrušení vrtulníkové základny není ubytovna obsazená vůbec, takže by pro nás bylo ekonomicky nevýhodné ji nadále provozovat," vysvětlil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Přestože se kupní cena výškové budovy, postavené někdy v sedmdesátých letech minulého století, může zdát přemrštěná, není definitivní. Vše záleží hlavně na tom, jak velký bude o bývalý hotel Strojař zájem.

„Řadu objektů se nám podaří prodat až v pátém, šestém kole. Je ale pochopitelné, že se budeme snažit Strojař prodat zájemci, který přijde s nejzajímavější cenou. Podmínkou je jeho bezdlužnost a čistý trestní rejstřík. Jaké bude mít nový vlastník s ubytovnou záměry, už ale nijak neovlivníme," poznamenal Jan Pejšek.

Výsledek možná už v lednu

Armáda doufá, že se jí podaří hotel Strojař prodat co nejdříve.

„Do konce roku se sejdou nabídky, a poté je vyhodnotí komise. Výsledky budeme znát možná už v lednu," řekl. Ministerstvo obrany prý v tuto chvíli nejedná s žádným vážným zájemcem.

Hotel chce i město, nabízí 18 milionů

Získat bývalý hotel Strojař do svého majetku má zájem město Přerov. Nejen radní, ale i mnozí obyvatelé se totiž obávají toho, aby zde nevznikla další sociální ubytovna. Podobných je ve městě už několik a stahují se do nich sociálně slabí a nepřizpůsobiví občané nejen z Přerova, ale i okolí. Radní nechtějí, aby podobný osud potkal i kdysi reprezentativní armádní dům, který se nachází mezi ulicí Velká Dlážka a nábřežím R. Lukaštíka.

„Na území celé republiky, město Přerov nevyjímaje, vzniká řada sociálních ubytoven, a v některých případech se dá mluvit až o novém vyčleňování nepřizpůsobivých spoluobčanů a vytváření nových ghett. Nechceme dopustit, aby podobný osud potkal i hotel Strojař, který je v centru města," vysvětlil už dříve náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

Stejně to vidí i primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

„Kumulace sociálně nepřizpůsobivých lidí ve středu města s sebou přinese problémy," obává se. Město nabídlo armádě za bývalý hotel Strojař částku 18 milionů korun.

Ta je však mnohem nižší, než by si rezort představoval. Pokud tedy radnici přeplatí jiný zájemce, který nabídne atraktivnější cenu, má město smůlu. Nebude totiž moci nijak ovlivnit další využití objektu.

„O částce, již nabízí město Přerov, bychom uvažovali jen za předpokladu, že o budovu nebude zájem, a prodávala by se až v dalších kolech," uzavřel mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.