V přímém přenosu upozornili na vážná pochybení tajemníka magistrátu Petra Mlčocha a žádali, aby je prošetřil kontrolní výbor.

Politici v kuloárech přiznali, že může mít „boj o tajemníka“ dopad na radniční koalici.

Návrh, aby se údajnými pochybeními tajemníka magistrátu Petra Mlčocha zabýval kontrolní výbor, přednesl na jednání zastupitel Jiří Pospíšil (Za prosperitu) v několika otázkách.

„Je povinnost tajemníka odpovídat na dotazy zastupitelů v zákonné lhůtě? Jak je možné, že při rozvázání pracovního poměru s panem Vojtáškem (pozn. red.: bývalý vedoucí odboru majetku) došlo k tak závažným pochybením, že i úřad práce vyměřil magistrátu pokutu?,“ zněly některé z nich.

ČTĚTE TAKÉ: Stavba nového obchoďáku v Přerově začne brzy. Kdy?

Odvolání tajemníka není rozhodnutí pro zastupitelstvo

Třešničkou na dortu výtek pak bylo upozornění na špatnou informovanost.

„Kolik si myslíte, že bylo za poslední dva roky vypsáno výběrových řízení na obsazení pracovních míst na magistrátu? Já jsem jich obdržel a zkontroloval čtyřicet tři. Tipněte si, kolik z nich viselo na úřední desce zákonem požadovaných patnáct dní. Čtyři,“ konstatoval zastupitel Jiří Pospíšil.

Podle přerovského primátora Vladimíra Puchalského (SpP) ale tento materiál nepatří na jednání zastupitelstva.

„Mám tady přesně tu vaši kopii, ze které vyplývá, že je to žádost o odvolání tajemníka. Abyste byl korektní. Odvolání tajemníka nemůže být předmětem jednání zastupitelstva, to je výkon státní správy a konečné slovo má ředitel Krajského úřadu,“ vysvětlil.

ČTĚTE TAKÉ: Pilot z Bochoře zaparkoval virník na Václaváku. Chtěl si dát kafe

Je to zásadní pochybení!

Téma vyvolalo na jednání zastupitelstva bouřlivou diskusi.

„Připadá mi, že zahajujete předvolební kampaň, ale na špatném tématu a na špatném místě,“ vyjádřil svůj názor třeba radní Jiří Kohout (SpP).

Zastupitel Marek Dostál (ODS) požadoval, aby město na konkrétní pochybení tajemníka, kterých napočítal celkem devět, reagovalo.

„Nemůžeme ty věci zamést pod stůl s tím, že to není zásadní pochybení. Je to zásadní pochybení! Musíte to prošetřit a vyvrácením faktů věcně argumentovat,“ shrnul.

Sedím tu s velkým sebezapřením

Po jeho slovech se ale strhla emotivní debata, ve které byl „hon na čaroděje Mlčocha,“ jak to nazval primátor, přirovnáván k politickým procesům.

„To je, jako kdybychom se vrátili o několik desítek let zpět do doby socialismu, kdy se konaly až veřejné popravy lidí, obrazně řečeno. Mně se příčí tento způsob jednání, to veřejné propírání nějakého člověka. Nesouhlasím s tím a opravdu tu sedím s velkým sebezapřením,“ zhodnotila radní Helena Netopilová (SpP).

Ve vypjaté atmosféře požádal o mandát zastupitelů věc prověřit předseda kontrolního výboru Michal Zácha (ODS).

„Tady se to mele, je to politikum. Po akci cyklověž chci váš mandát zastupitelů, abychom to mohli na kontrolním výboru prošetřit,“ zdůvodnil.

Svůj postoj vysvětloval i zastupitel Jiří Pospíšil, z Prosperity.

„Bohužel to, co se děje na magistrátu, už se ví delší dobu. A byl na nás vyvinut tlak našimi voliči, abychom s tím něco dělali. Nebo nás máte za takové tupce, že bychom si něco vycucali z prstu?,“ ptal se.

Útok na podstatu koalice?

Tajemník magistrátu Petr Mlčoch požádal o čas a prostor, aby mohl zodpovědět všechny sporné body. Po skončení jednání ale připustil, že se mohl stát nástrojem politické hry.

„Myslím, že to řekl pan primátor jasně. Někteří zastupitelé, konkrétně pan Pospíšil a pan Pospíšilík se snaží z tajemníka udělat politika. Já mám ovšem tu nevýhodu, že narozdíl od nich nejsem volen, nemám za zády politickou stranu a nemůžu vystupovat jako politik. Já musím být ze zásady nestranný,“ řekl Petr Mlčoch s tím, že to vnímá jako útok na svou osobu.

„Můj názor ale je, že přes mou osobu útočí na samotnou podstatu koalice,“ zhodnotil situaci.

Návrh zastupitele Jiřího Pospíšila na prošetření pochybení kontrolním výborem nakonec neprošel - pro zvedlo ruku pouze 16 přítomných.

Primátor Vladimír Puchalský v reakci řekl, že považuje celou kauzu za politikaření a jediný, kdo může dát jasnou odpověď, je nezávislý audit.

Zastupitelé v kuloárových debatách nevyloučili ani to, že může mít rozpor mezi politiky z Prosperity a zbytkem radniční koalice, kterou ještě tvoří členové hnutí ANO, Společně pro Přerov a Nezávislých, následky.

„Boj o tajemníka“ totiž narušil vzájemnou důvěru stran, které jsou v radniční koalici.

ČTĚTE TAKÉ: Nové vedení fotbalové Viktorky odhaluje "kostlivce ve skříni"