VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Henčlov provoněly guláše, mistři je vařili v kostýmech i v dešti

Henčlov – Vůně smažené cibulky, slaniny, masa, ale také ryb či ovoce se linuly v sobotu po celý den od Henčlova, kde se konal 9. ročník Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů. Koho neodradilo deštivé počasí, mohl kromě ochutnávky tradičních i netradičních gulášů vidět i kuchařská divadélka. Řada soutěžících si totiž oblékla i stylové kostýmy a stejně tak vyzdobila i svá stanoviště. Není divu, komisaři, kteří soutěž hodnotili, brali v potaz nejen chuť gulášů, ale i celkový vzhled.

14.9.2013 2
SDÍLEJ:

Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů v HenčlověFoto: DENÍK/Marie Šuláková

Celkem dvaadvacet týmů se utkalo ve dvou kategoriích. Vítězné týmy z loňska a vítězové pěti kvalifikací v Souboji mistrů o pohár Bidvest a další týmy z tuzemska a zahraničí na Mezinárodním otevřeném mistrovství o pohár pivovaru Zubr.

„Své guláše tady vaří kuchaři z Litvy, Slovenska, Chorvatska a Slovinska," řekl v průběhu soutěže hlavní organizátor akce Luděk Bil.

„Všichni věrní účastníci jsou tady," řekl dále Bil s tím, že déšť odradil pouze tým dětí z mateřské školy.

Maďarský guláš přijel do Henčlova uvařit Tomáš Kašpar s kamarády, jejich manželkami i dětmi. Oblečení do cigánských kostýmů přijeli až od Chrudimi.

„V lize mistrů v Litomyšli jsme byli druzí," řekl Kašpar, který zná recept na maďarský guláš ze svých pravidelných pobytů v Maďarsku.

„Náš guláš je mimořádný tím, že ho vaříme s láskou. Další ingredience tvoří hovězí maso z kližky, cibule, slanina, trocha česneku, poctivý, dlouho tažený vývar, žádný masox ani jiná dochucovadla," prozradil.

Za pět hodin

Na uvaření guláše měli soutěžící stejně jako v minulých ročnících pětihodinový limit.

„Musí uvařit nejméně patnáct litrů guláše na ohni, výběr masa i dalších ingrediencí je na nich," řekl dále Bil.

V Henčlově se objevily i kuriozity. Jeden tým vařil guláš z ovoce, další například ze sumce, Chorvaté si vybrali mořské plody a krevety, Slovinci měli v kotlíku i brambory a tři druhy masa.

A jak by měl chutnat správný guláš?

Luděk Bil je zastáncem tradiční receptury.

„Český národ dělá guláš z masa na kostky. Mám rád, když základ tvoří paprika a klasické koření, kterého ale nesmí být zase moc, aby nepřeráželo ostatní ingredience. Pak záleží na tom, z jakého masa vařím. Ke zvěřině přidávám trochu vína i rajského protlaku, vepřový zesílím kouskem klobásy, houbový nemůžete přerazit ničím," vyjmenoval profesionální kuchař Bil.

Autor: Marie Šulakova

Místo události:
14.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté Kozlovic (v pruhovaném). Ilustrační foto

První ztráta, i tak cenný bod. Kozlovice v Opavě přišly o těsný náskok

Na Helfštýně začalo v sobotu odpoledne Kovářské fórum. Po celý týden bude vznikat pod rukama ukrajinského uměleckého kováře Ilji Popiuka a jeho pomocníků artefakt, který se stane součástí hradní expozice. Autor získal za své exponáty, vystavené během mezi
10

Helfštýn bude mít svého strážce

František Hýbl získal významné ocenění

Významného ocenění se dočkal bývalý ředitel Muzea Komenského v Přerově, historik a přední český komeniolog František Hýbl. Spolkový prezident Německa mu propůjčil Kříž za zásluhy se stuhou Záslužného řádu Spolkové republiky Německo.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Viktorie stále bez bodu, z tlaku v Zábřehu nic nevydolovala

Dvě červené karty a těsnou výhru fotbalistů Sulka nabídlo nedělní klání mezi Zábřehem a Přerovem. Domácí se sice v závěru strachovali o výsledek, ale nakonec první výhru v sezóně uhájili. Viktorie je naopak i po třetím kole bez bodu.

Šťastná výhra. Želatovice si připsaly první tři body

Po dvou úvodních prohrách na hřišti soupeřů přišlo povinné vítězství, bylo to ale „s odřenýma ušima“. Fotbalisté Želatovic ve 3. kole krajského přeboru v sobotu na domácí půdě porazili Kralice na Hané 2:1, soupeř ale z Přerovska odjížděl s pachutí obrovského zklamání.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení