Kovář z Maďarska divoce gestikuluje rukama a snaží se vysvětlit publiku, které ho celou dobu sleduje při práci, že má žízeň.

„Ige," odpovídá souhlasně na otázku, jestli by si dal pivo. Za chvíli už drží v ruce džbánek, který jakoby právě někdo vyčaroval. Opodál se potí u výhně umělec z Rakouska, kouří cigaretu.

Na otázku, jaký název dal svému dílu, odpovídá tiše: „Bůh. Je v tom symbolika míru". Takový je Hefaiston.

Celosvětové setkání uměleckých kovářů na Helfštýně, které slaví právě letos Kristova léta, proměnilo středověký hrad v „Mekku" černého řemesla. Letos na něj dorazilo na 512 kovářů z osmnácti zemí světa.

„Z největší dálky přijeli Palestinci, Američané, Japonci a Kanaďané. Za pozornost ale určitě stojí kováři z Izraele, Ukrajiny či Irska," přiblížil kastelán hradu Jan Lauro. Nejvíce přihlášených umělců je z Česka a Slovenska, evropským státům vévodí Německo a Itálie.

Třiatřicátý ročník Hefaistonu byl výjimečný co do počtu vystavených exponátů, kterých mohli lidé na nádvoří hradu obdivovat na 358.

„Letos padl rekord, ještě nikdy jich tolik nebylo," zmínil kastelán.

Desítky děl na hradě zůstanou

Zájem návštěvníků byl během prvních několika hodin po otevření hradu obrovský. Branami Helfštýna jich prošlo na pět tisíc. Na organizačním zajištění významné akce se podílelo sto dvacet lidí.

„Hefaiston dokáže stmelovat lidi z celého světa. Nikdy ale dopředu nevíme, jaká díla na hradě vzniknou. Například loni pracovali společně na plastice s názvem „Zrozen ke svobodě" izraelští a palestinští kováři," vzpomněl Jan Lauro.

Celosvětové setkání si návštěvníci oblíbili především proto, že mohou kováře pozorovat přímo při práci – a to na deseti výhních, které se nacházejí na třetím nádvoří. Na zhotovení díla mají umělci limit dvě hodiny. Na hradě tak po Hefaistonu vždy zůstanou tři až čtyři desítky exponátů.

Nádvoří ozdobí také plastika padlého draka, již zhotovil minulý týden během Kovářského fóra česko-belgický tým. Umělci dali nakonec svému dílu název „Zrodil se a zemřel na kovadlině," což asi nejlépe vystihuje jeho podstatu.