Areálem výletiště za sokolovnou se po celý den linula vůně a soutěžící týmy z domova i ze zahraničí, které reprezentovala slovenská obec Nemce u Bánské Bystrice, dělaly pro výsledek maximum.
Mnozí kuchaři vsadili na hovězí maso, ale například tým mysliveckého sdružení Nihlov-Těšice, které hospodaří v honitbě Skalička, zariskoval divočákem. Vyplatilo se, protože si ze soutěže odnesl za druhé místo uzený balíček s vínem.
„Vaříme zvěřinový guláš z divočáka, nenakaženého morem. Sice už zazněly i hlasy, že to bude africký guláš, ale není to tak. Náš guláš je klasický, té nejvyšší kvality. Všichni víme, že je nejlepší, jen porota to neví,“ usmál se jeden z členů týmu Václav Váňa, jenž se zhostil role „hlavního míchače.“
Z jehněčího masa vařil českou a moravskou klasiku Josef Rýpar z Hluzova, jehož tým skončil na třetím místě.
„Účastníkem klání jsem už od prvních ročníků a letos opět vařím jehněčí guláš s dohledatelným původem, tedy od zemědělce z naší vesnice. Tentokrát ale máme patnáctilitrový kotlík, protože loni jsme měli osmilitrový a nestačil,“ řekl.
A jaké ingredience jsou důležité, aby byla pochoutka dobrá?
„Suroviny musejí být ze zahrádky, žádná chemie. Maso by mělo být čerstvé a naložené v česneku a soli. Mám ještě jednu specialitu - kamarád mi dovezl koření z Indie, tak uvidím, jak se osvědčí. Nám ale stačí zúčastnit se, není důležité vyhrát,“ podotkl.
Soutěž O zlatou vařečku měla i jednoho zahraničního účastníka - tým z partnerské obce Nemce na Slovensku. Příchozí mohli u stánku ochutnat nejen guláš z hovězí kližky, ale i parenicu nebo slaninu.
„Na Slovensku děláme guláš s bramborami, ale za ty roky jsme vypozorovali, že se u vás dělají bez brambor, tak jsme se přizpůsobili,“ svěřil se starosta obce Nemce Dušan Mydlo, který vzal sám do ruky vařečku.
S cenou diváka a pivním sudem odcházel z klání tým z Hradčan na Přerovsku.
„Máme klasický guláš z hovězí plecky, nic zvláštního. Musí mít ale dobrý šmak a pikantnost, aby tam byla koncovka,“ zhodnotil jeden z členů týmu Jaromír Václavík.
Soutěž O zlatou vařečku se ve Skaličce stává tradicí a starostka Petra Kočnarová z toho má radost.
„Zájem je velký, a to jak ze strany týmů, tak i místních obyvatel. Lidé zaplatí vstupné 70 korun, dostanou tři žetony, protože součástí je i cena veřejnosti, a mohou ochutnávat ze dvanácti druhů gulášů. Na své si přijdou i soutěžící, kteří od nás vždy dostanou nějaký dárek. Nikdo tedy neodchází s prázdnou,“ uzavřela.