Přišla totiž o dodávky materiálu ze svého sesterského závodu v italském městě Medolla, který postihlo ničivé zemětřesení. Kdy se znovu rozběhne provoz, zatím nikdo neví.

Italský region Emilia-Romagna, kde se nachází i město Medolla, zasáhla v rychlém sledu po sobě dvě velká zemětřesení. K prvnímu došlo 20. května, druhé následovalo o devět dní později.

„Postižen byl i závod Gambro v Medolle. Naštěstí nebyl nikdo ze zaměstnanců zraněn, jsou ale bohužel dočasně omezeny dodávky materiálu," informovala personální ředitelka Gambro Czech Republic Bohdana Jemelková.

Firma se zaměřením na výrobu zdravotnické techniky nyní usiluje hlavně o to, aby byl dopad na pacienty co nejmenší.

„Naší prioritou je zajistit kontinuitu v péči o ně. Uděláme tedy vše pro to, aby naši zákazníci měli produkty, které potřebují k léčbě," dodala.

Provoz v Přerově byl přerušen 29. května.

„Zatím nevíme, kdy výrobu obnovíme. Vzniklé skutečnosti ale průběžně vyhodnocujeme a snažíme se situaci co nejdříve vyřešit tak, aby měla pokud možno minimální dopad na zákazníky," řekla.

Ze zhruba tisícovky lidí chodí dál do práce jen technicko-hospodářští zaměstnanci a pak také lidé z oddělení údržby. Problém se tedy nejvíce dotkl těch, kteří jsou přímo ve výrobě. Nemusejí se ale obávat toho, že by přišli o výplatu a firma kvůli tomu nenařídila ani celozávodní dovolenou.

„Při vyplácení mezd těm, kteří nechodí do práce, se budeme řídit platnou legislativou. Podle zákoníku práce jim náleží minimálně osmdesát procent průměrné mzdy," upřesnila Bohdana Jemelková.

„Podle informací zaměstnavatele bychom měli dostat plat ve výši sto procent, " uvedla pro ČTK jedna z pracovnic firmy, která si ale nepřála zveřejnit jméno.

Zaměstanci doma čekají na telefon

Doplnila, že společnost se zaměstnanci, kteří jsou doma, komunikuje telefonicky.

„Zatím nám nikdo neřekl, kdy se výroba rozjede. To, kdy máme přijít do práce, nám prý ale zavolají," podotkla.

A jak to nyní vypadá před branou přerovské firmy? Zatímco jindy sem v ranních hodinách proudí davy lidí, ve čtvrtek zde bylo liduprázdno.

„Já do práce chodím, protože jsem technik. Ostatní ale mají volno. Co jiného nám taky zbývá, než čekat? Díváme se na zprávy v televizi a sledujeme, jak se bude situace v Itálii dál vyvíjet," popsal jeden ze zaměstnanců.

Společnost Gambro byla založena v roce 1964 a celosvětově zaměstnává 7,5 tisíce lidí. Má třináct výrobních závodů v devíti zemích a obchodní zastoupení ve více než stovce zemí. Zabývá se výrobou zdravotnické techniky, a dodává produkty, sloužící k léčbě onemocnění ledvin a k mimotělním terapiím, určeným pro chronické a akutní pacienty.

Přerovský závod Gambro Czech Republic vyrábí hadičkové systémy a příslušenství dialyzačních souprav.