VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTO: Známý šéfkuchař učil v Přerově vařit ryby

Přerov – Vzdělávací kurzy pod vedením známého českého šéfkuchaře Radka Šubrta, které jsou určeny jak pro profesionální kuchaře, tak i pro studenty gastronomie, se už od února uskutečňují po celé republice. Do Přerova zavítal Šubrt se svým týmem na začátku tohoto týdne.

1.6.2011
SDÍLEJ:

Workshop se šéfkuchařem Radkem Šubrtem Foto: Gastro Morava/Luděk Bil

Během úterý a středy mu rukama prošlo osmačtyřicet kuchařů a učňů.

Dvoudenní kurz, jehož hlavní náplní bylo využití a správná příprava sladkovodních ryb, se konal v přerovském gastrocentru Luďka Bila.

Akce, která nese název Sladkovodní ryby v ekonomice gastronomických zařízeních je pořádána v rámci realizace dlouhodobé komunikační kampaně na podporu spotřeby domácích ryb.

„V prvním pololetí roku 2011 je naplánováno celkem osm kurzů v Poděbradech, Kralupech nad Vltavou a v Přerově, během kterých bude proškoleno na sto šedesát kuchařů,“ uvedl PR manager projektu Ryba domácí Petr Engliš.

O kurzy byl ovšem obrovský zájem a počet lidí, kteří se přihlásili, se navýšil o téměř sto účastníků.

„Postupně jsme se dostali na dvě stě čtyřicet až dvě stě padesát zájemců,“ upřesnil šéfkuchař a školitel Radek Šubrt.

Radek Šubrt, kterého mohou diváci znát i z televizních obrazovek, školil kuchaře ve dvou částech.

„V teoretické části se nejprve naučí, jak sladkovodní ryby v gastronomických provozech co nejefektivněji využívat. V praktické části pak budou sami připravovat pěti chodové rybí menu,“ upřesnil Engliš. Letošní novinkou je účast studentů hotelových škol a oborů gastronomie.

„Právě osvěta a vzdělávání mladých začínajících kuchařů je při popularizaci sladkovodních ryb v gastronomii nesmírně důležitá,“ upozornil Šubrt.

V Přerově se kurzů zúčastnilo celkem osmačtyřicet kuchařů z různých hotelů a restaurací i studentů místních škol.

„Všichni účastníci byli úžasní a opravdu makali. Doufám, že to, co se tady naučili teď budou předávat dál,“ dodal.

Na závěr kurzu složili všichni účastníci závěrečný vědomostní test, po jehož úspěšném absolvování obdrželi certifikát Ministerstva zemědělství.

Hlavním cílem akce je propagace domácích sladkovodních ryb.

„Ty jsou totiž zajímavým potravinářským sortimentem, který na mnoha jídelníčcích v restauračních zařízeních zcela chybí. Variací přípravy pokrmů ze sladkovodních ryb je přitom nepřeberné množství,“ sdělil Engliš.

Spotřeba sladkovodních ryb se v České republice začala i díky kampani Ryba domácí po letech stagnace opět zvyšovat.

„Za evropských průměrem ale bohužel stále zaostáváme. Zatímco průměrná spotřeba sladkovodních ryb v EU činí přibližně pět kilo na osobu za rok, u nás se aktuálně pohybuje lehce nad jedním kilogramem. Změnit stravovací návyky Čechů je zkrátka běh na dlouhou trať,“ uzavřel Engliš.

Autor: Naděžda Švrčková

1.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Přerovský strážník Miroslav Komínek má na svém kontě 180 odběrů krve - ocenění mu předal primátor města Vladimír Puchalský.

Přerovský strážník má za sebou 180 odběrů krve

Po neznámém pachateli, který ukradl na nástupišti vlakového nádraží v Přerově kabelku, pátrá policie. Pachatele zachytily kamery.
3

Tento muž na nádraží v Přerově okradl cestující. Nepoznáte ho?

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

Závodníky v Přerovské rokli okradli ve spánku. Vzali jim peníze i boty

Na Mistrovství Evropy v autokrosu, které se konalo o víkendu v Přerovské rokli, budou ještě dlouho vzpomínat dva závodníci.

Jazzový festival v Přerově odtajnil program. Hvězdou je Stanley Clarke

Fenomenální americký baskytarista a kontrabasista Stanley Clarke bude hlavní hvězdou Československého jazzového festivalu v Přerově, který se koná od čtvrtku 26. do soboty 28. října. Vstupenky budou v předprodeji už od pondělí 28. srpna.

Vánoce v Přerově čeká radikální proměna, příprav se chopí profesionálové

I když ještě venku vládne letní počasí, radní už mají jasno v tom, jak budou vypadat letošní Vánoce v Přerově. Loňské oslavy na náměstí T. G. Masaryka se totiž příliš nevyvedly a staly se terčem kritiky. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení