U velkých firem se zvednou platy o pět procent i více. Záleží na profesi. Nejžádanější jsou strojírenské.

Plošně dostali přidáno třeba zaměstnanci nemocnic.

Farmak přidá i deset procent

Už teď je jasné, že poměrně slušného navýšení mezd se dočkají například lidé pracující ve vybraných dělnických profesích v olomoucké chemicko-farmaceutické společnosti Farmak, a to o deset procent.

Ke zhruba pětiprocentnímu zvýšení dojde i v přerovské Precheze, kde vyrábějí anorganické chemické produkty.

Přerovská Meopta specializující se na optické produkty zvedne platy průměrně o více než sedm procent.

O procento méně vyjednaly odbory v mohelnickém Siemensu, továrně na elektromotory.

Vláda schválila, že lékaři a zdravotní sestry dostanou od letošního roku přidáno o deset procent. A někde si polepší ještě více.

„Nemocnice Šumperk se rozhodla navýšit svým zaměstnancům mzdy pro rok 2017 v průměru o dvanáct procent," informovala Hana Szotkowská, mluvčí šumperské nemocnice. Odbory od ledna vyjednaly vyšší mzdy i pro řidiče v linkové autobusové dopravě.

Jak letos porostou mzdy u velkých zaměstnavatelů v kraji?Zdroj: DENÍK

Mnohde stále jednají

Slaďování představ odborů a zaměstnavatelů v Olomouckém kraji ještě neskončilo.

„Ve většině průmyslových podniků kolektivní vyjednávání vrcholí. Jde také o benefity. Momentálně ze strany zaměstnavatelů panuje v této oblasti vstřícnost kvůli nedostatku kvalifikovaných pracovníků," vyjádřil se Jaroslav Dostál z Českomoravské konfederace odborových svazů v Olomouckém kraji.

Připomněl, že kromě lednového navýšení minimální mzdy na jedenáct tisíc korun nařizuje zákon také navýšení základních tarifů.

Podle něj bude růst spíše plošný, ale stěžejní profese jsou samozřejmě oceňovány více. Naopak u těch obslužných nemusí být finanční posun natolik výrazný.

Největší poptávka je po profesích ze strojírenských oblastí.

„Ať už jde o dělnické profese, jako jsou soustružníci, zámečníci, svářeči a nástrojaři, mechanici a opraváři strojů, nebo technické pozice pro středoškolsky a vysokoškolsky vzdělané zájemce. Dále byla a je stále vysoká sháňka po řidičích nákladních automobilů, po skladnících a obsluze vysokozdvižných a paletovacích vozíků," vyjmenoval analytik trhu práce z olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Daří se, poroste průměrná mzda

Z výzkumu ČSOB plyne, že v letošním roce poroste i díky příznivému ekonomickému vývoji průměrná mzda v pětině českých firem o 2,5 procenta.

U další pětiny dokonce o pět procent a u desetiny navyšování přesáhne deset procent.

„Podnikatelé musejí reagovat na silný přetlak poptávky po zaměstnancích, jehož jsme svědky napříč obory i regiony. Vedle toho budou lidé stále více pociťovat ve svých peněženkách zdražování. Proto lze předpokládat, že mzdové tlaky ve firmách budou dále narůstat," nastínil Petr Manda, výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

Nejčastěji by měli přidávat zaměstnavatelé, jejichž obrat činí nejméně 40 milionů korun.

Firem, které platy zvedají, přibývá od roku 2013.