„Chtěl bych řádnou analýzu výsledků činnosti asistentů prevence kriminality v loňském roce," uvedl zastupitel Petr Kouba (ODS), kterému podle jeho slov nestačí pouze anketa radnice mezi obchodníky v ulicích u nádraží. V diskusi upozornil i na jiný problém. „Tři z osmi asistentů jsou v příbuzenském vztahu, což by nemuselo být vnímáno dobře uvnitř této komunity," řekl.

Podle radního a manažera prevence kriminality Jiřího Kohouta (SpP) je ale činnost asistentů pro Přerov přínosem.

„Loni řešili dvanáct případů záškoláctví, v šestnácti případech také narušení občanského soužití, pětadvacet zákroků se pak týkalo vulgárního jednání, napadání a řešili i konflikty u supermarketů," vyjmenoval s tím, že nezná jiný způsob, jak zjistit realitu, než ten, že se obchodníků zeptá přímo.

K mediálně nejznámějším případům, které se prý s pomocí asistentů podařilo zvládnout, byly například stížnosti rodičů na nezvládnutelné romské děti na hřišti v ulici Jasínkova. Podobné problémy byly loni v létě i ve Vaňkově ulici.

Na nepříjemný fakt, že Přerov podle policejních statistik patří k městům s nejvyšším počtem útoků na jednoho obyvatele, upozornil opoziční zastupitel Marek Dostál (ODS). Radní si ale nemyslí, že by se situace dramaticky měnila k horšímu.

„Ta čísla jsou dlouhodobě na stále stejné úrovni. Jsou to výsledky bývalého vedení radnice, my se s tím aspoň snažíme něco dělat," konstatoval náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO).

„Ano, čísla klesají, protože nám klesá počet obyvatel ve městě," poznamenal ale v reakci na jeho tvrzení zastupitel Marek Dostál.

Lepší něco, než nic

Že se mohlo pro bezpečnost obyvatel Přerova v minulosti udělat více, je přesvědčen radní Petr Vrána. (ANO).

„Co se v rámci bezpečnosti za posledních deset let pro občany Přerova udělalo? Domnívám se, že je pořád lepší něco, než nic. Vzhledem k tomu, že preventisté cílí do sociálně vyloučených lokalit, považuji za přínos, že jsou tam lidé, kteří v lokalitě bydlí, a mají znalosti," soudí.

Návrh na financování asistentů prevence kriminality formou rozpočtového opatření města nakonec schválila většina přítomných. Na jejich činnost ale město získá dotaci.

„Celkový náklad tohoto projektu musí být v rozpočtu vyčleněn a je jedno, jakou dotaci na něj dostaneme. My teprve po tomto opatření můžeme přistoupit k tomu, že budeme žádat ministerstvo vnitra o dotaci," vysvětlil radní Jiří Kohout.

„Ministerstvo vnitra nemá v tuto chvíli schválené a potvrzené projektové podmínky, takže ještě ani není vypsána výzva na tento projekt," uzavřel.