Bývalí vrcholní politici se před lety ocitli v hledáčku protikorupční policie kvůli dvěma zakázkám – na stavbu domova pro seniory a rekonstrukci zimního stadionu. U obou z nich došlo k navýšení víceprací a jejich objem překročil zákonem stanovený dvacetiprocen­tní limit.

Radní měli také udržovat nadstandardní vztahy se zhotovitelem – Přerovskou stavební společností a někteří z toho měli i profitovat. Bývalému primátorovi firma stavěla bazén, radní Václav Zatloukal měl zase přijímat od téhož zhotovitele majetkový prospěch ve formě prací na stavbě domu.

Údajná korupční kauza se vlekla několik let, než se dostala k soudu. Okresní soud v Olomouci se jí zabýval na podzim loňského roku, kdy všichni její aktéři odešli s podmíněnými tresty. Krajský soud v Olomouci ale původní verdikt zrušil a věc se znovu vrátila na stůl soudu nižšího stupně.

Na hlavní líčení se ve středu dostavili z obžalovaných pouze dva úředníci přerovského magistrátu Pavel Gala a Jiří Raba. Bývalého primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD), ale i jeho někdejšího náměstka Josefa Kulíška (ODS) a oba radní – Václava Zatloukala (ČSSD) a Jaroslava Čermáka (ODS) zastupovali v jejich nepřítomnosti obhájci. Kulíšek ale přišel na začátek líčení a omluvil se v jednací síni kvůli akutním zdravotním problémům.

Soudce Petr Sušil nenavrhoval žádné nové důkazy a nebyli předvoláni ani noví svědci. Obhájci šestice radních a úředníků ale už v úvodu líčení tvrdili, že je konstrukce soudu neudržitelná, protože nabyla účinnosti novela zákona o zadávání veřejných zakázek.

Podle původního znění nesměl rozsah víceprací překročit dvacet procent ceny původní veřejné zakázky. Novela, která začala platit letos, ale tento limit zvýšila ze dvaceti na třicet procent.

„Pro všechny obžalované je příznivější současná právní úprava," uvedl Filip Opatřil, obhájce bývalého primátora Lajtocha. Pokud prý nedošlo k porušení zákona, nemohlo dojít ani ke zneužití pravomoci veřejného činitele.

Vícepráce nebo nové práce?

Státní zástupce Robert Henzel si to ale nemyslí.

Podle něj nešlo o klasické vícepráce, se kterými projekt nepočítal, ale o nové práce.

„Obžalovaní nechali provést další práce, které nemohly být považovány za vícepráce. Jednání je trestné i v současnosti s ohledem na novou právní úpravu zákona o zadávání veřejných zakázek," řekl.

Soud nižší instance se měl podle Krajského soudu v Ostravě s pobočkou v Olomouci vypořádat s argumentací novely zákona o zadávání veřejných zakázek.

„My zastáváme stále stejné stanovisko, tedy že se okresní soud s touto argumentací vypořádal už ve svém prvním rozhodnutí. Ze skutkového hlediska trval Krajský soud i na tom, aby bylo lépe vyspecifikováno jednotlivé jednání obžalovaných, což se teď stalo," doplnil žalobce Robert Henzel.

Mírnější tresty

Soudce Petr Sušil nepřinesl nijak překvapivý rozsudek a v podstatě potvrdil jen to, co zaznělo na konci hlavního líčení už loni – o vině není pochyb. Jen tresty byly o něco mírnější.

Čtyři bývalí radní a dva úředníci magistrátu byli odsouzeni za pletichu při veřejné soutěži a dražbě ve spolupachatelství a zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Jiří Lajtoch dostal podmínku na 2 roky a 4 měsíce s odkladem výkonu trestu na 4,5 roku, stejně jako bývalý primátorův náměstek Josef Kulíšek (ODS) a radní Jaroslav Čermák (ODS). Nejpřísnější verdikt vynesl soud nad někdejším radním Václavem Zatloukalem (ČSSD). Odešel s podmíněným trestem na tři roky s odkladem na pět let a k tomu dostal peněžitý trest 200 tisíc korun.

Úředníci magistrátu Pavel Gala a Jiří Raba vyvázli se dvouletým podmíněným trestem a odkladem na čtyři roky. Všichni odsouzení se proti rozsudku na místě odvolali. Pouze obhájce Jiřího Lajtocha si ponechal lhůtu na odvolání, protože se nejprve musí poradit se svým klientem. Odvolání zváží i státní zástupce, který původně pro bývalého radního Václava Zatloukala navrhoval nepodmíněný trest.