I přes nízkou účast vyslaly jasný signál o tom, jak si aktuálně jednotlivé strany stojí.

Hnutí ANO dalo na Přerovsku hlas 17,48 % voličů, druhá sociální demokracie získala 15,84%.

Spokojená může být i třetí KDU-ČSL se 14,97%.

Komunisté byli čtvrtí a měli 13,10%, pátá koalice TOP 09 a STAN pak 8,77%. ODS na šestém místě podpořilo pouze 6,35% voličů.

Města volila jinak

Analýza výsledků voleb jasně ukázala, že se lidé v každém z pěti měst na Přerovsku rozhodovali jinak.

V Přerově zvítězilo hnutí ANO (19,29%), druhá byla ČSSD se 17,64%, třetí KSČM (13,37%) a čtvrtá koalice TOP 09 a STAN (9,04%).

V Hranicích obstála nejlépe ČSSD se 16,49%, druhé skončilo hnutí ANO (16,07%), třetí byla KSČM (15,10%) a čtvrtá KDU-ČSL (11,85%).

Vůbec největší podporu voličů měla sociální demokracie na Přerovsku v Kojetíně, kde zvítězila se 23,41%. Druzí komunisté měli značný odstup a získali 15,98%, třetí hnutí ANO „pouze" 13,20%.

Kuriózní byly výsledky v Lipníku nad Bečvou, kde se o prvenství dělily hned dvě strany – ČSSD s KDU-ČSL (obě shodně 16,08%) a o třetí a čtvrté místo pak další dva rivalové – hnutí ANO a KSČM (oba shodně 15,03%).

V Tovačově zvítězila ČSSD (18,78%), druhé hnutí ANO mělo 14,96% a třetí KDU-ČSL 14,01%. K urnám přišlo na Přerovsku pouze 16,39 procent voličů.

Lidovci: Předběhli jsme komunisty

A jak hodnotí výsledky evropských voleb zástupci jednotlivých stran?

„V celém okrese i samotném Přerově jsme vyhráli a rozdíl mezi námi a ČSSD je zhruba stejný jako při volbách do Sněmovny, tedy necelá dvě procenta. I přes nízkou účast to považujeme za úspěch a výzvu pro další práci," uvedl předseda oblastní organizace hnutí ANO v Přerově Petr Vrána.

Sociální demokraty překvapil velký nezájem voličů.

„Lidé nepřišli, protože mají k Evropě daleko a zřejmě jí nevěří. Jsme ale rádi, že získaly slušný výsledek eurooptimistické strany," vyjádřil se předseda přerovské organizace ČSSD Čestmír Hlavinka.

Slavit může KDU-ČSL, která na Přerovsku skončila jako třetí.

„Jsme strana, která ctí tradiční hodnoty a na to asi lidé slyšeli. Svou roli ale mohla sehrát i osobnost nového ministra zemědělství Mariana Jurečky. Potěšilo nás, že jsme zabodovali v tradičně levicovém regionu a předběhli i KSČM," řekl Tomáš Dostal, přerovský radní za KDU-ČSL.

Občan europoslance ani nezná

Komunisté moc spokojeni nejsou a vadí jim nezájem lidí.

„Nízkou volební účast si vysvětluji hlavně tím, že je Evropská unie mnoha obyčejným lidem vzdálena a lidé nejsou spokojeni s tím, co dělá. Běžný občan europoslance ani nezná a neví, co dělají," komentoval to předseda krajského výboru KSČM v Přerově Ladislav Mlčák.

Podle něj se dal úspěch hnutí ANO předpokládat.

„Bylo to tak nastartováno od podzimních voleb a ten trend se udržel. Je to zřejmě tím, že pan Babiš zatím nic velkého nepokazil. Výsledek KSČM na Přerovsku je srovnatelný s tím republikovým, ale hodně s ním zahýbala malá volební účast," soudí.