Ledová masa se přihnala od lávky U loděnice.

„Byli jsme zrovna na mostě, když jsme je uviděli. Zřejmě nečekali takovou sílu pohybu ker. Na nic jsem nečekal, vzal lano a utíkal směrem k nim tak rychle, že jsem sotva popadl dech. Hodil jsem jim lano dolů a oba vyděšené kluky jsme vytáhli ven z vody,“ popsal svůj zážitek jeden z dělníků Martin Hloušek, kterému pomáhal jeho kolega Anton Repka.

Zatímco devatenáctiletý mladík, jehož doprovázela skupinka kamarádů, vyvázl bez zranění, jeho mladšího kamaráda převážela záchranka do nemocnice.

„Chtěli se asi podívat na led a netušili jsme, že to přijde tak rychle. Najednou to ale pod nimi začalo praskat,“ popsal strážník Městské policie v Přerově Ivan Ruda.

Záchranu obou mladíků viděla také mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová, která byla v té době na místě kvůli monitoringu ker na řece Bečvě.

„Lidé jsou nepoučitelní. Zahlédli jsme ale více těch, kteří se pokoušeli dostat až do blízkosti ker. Takové chování je doslova hazard se životem,“ konstatovala.

"Chtěli jsme si jen stoupnout na kru"

Jeden z aktérů příběhu, který po svém vyproštění z vody postával v hloučku známých u majáku, si podle svých slov nebezpečí neuvědomoval.

„Šli jsme se jen pobavit, chtěl jsem si stoupnout na kru. Netušili jsme, co přijde,“ řekl mladík a přiznal, že když šlo do tuhého, tekly mu po tvářích slzy.

„Nenarodil jsem se podruhé, ale potřetí. Historku, která se mi ale stala před týdnem, raději vyprávět nebudu,“ uzavřel. (pu)