Balonová pošta už má v Přerově jedenáctiletou tradici a na loučce u parku Michalov se ve středu dopoledne sešlo na šest stovek dětí z mateřských, ale i základních škol. Dostaly razítko na svůj dopis Ježíškovi, a ten pak putoval do pytle.

Horkovzdušný balon se všemi přáními pak za velkého jásotu dětí zamířil rovnou do nebe.

„Dopisy Ježískovi jsme psali ve školce a některé děti je musely dopisovat ještě dnes ráno, protože přišly po nemoci. Pod stromeček si nepřejí jen klasické dárky, ale některé namalovaly i slunce a přály by si hezké počasí, což je moc pěkné," řekla učitelka Jaroslava Rábová z přerovské mateřinky U Bečvy.

Jak tento nápad vznikl?

„Inspiroval jsem se balonovou poštou v Německu, ale hlavně nadšením dětí. Na této akci je pěkné, že děti mají zpětnou vazbu, protože dostanou od Ježíška odpověď. Je to pro ně opravdový zážitek, když jim takový dopis přijde," vylíčil majitel horkovzdušného balonu Svatopluk Kuča, který tuto akci v Přerově pro děti každoročně pořádá.

Odlet horkovzdušného balonu si i v mrazivém počasí nenechaly ujít stovky dětí – kromě místních dorazily i ratolesti z nedaleké Horní Moštěnice.

„Přání dětí jsou různá – od pokémonů přes puzzle až po autíčka na ovládání. Některé starší děti si ale třeba přály i zrušit školu," usmála se učitelka Jitka Stoklásková ze školky v Horní Moštěnici.

Například šestiletý Lukášek z mateřinky U Bečvy má ve svých přáních jasno.

„Přál jsem si buginu na dálkové ovládání a dvakrát jojo. Jedno klidně někomu půjčím," uzavřel.