Primátorem se má stát někdejší lídr opozice Vladimír Puchalský ze Společně pro Přerov.

Radniční koalici tak sestavují dva faktičtí vítězové voleb – hnutí ANO 2011 a koalice Společně pro Přerov, doplnění o dvě menší uskupení.

V minulých čtyřech letech vládnoucí ČSSD a ODS odcházejí do opozice.

„Jednání byla principiální, ale obě dvě strany – ANO i SpP – trvaly na svých zásadách. Je to první signál, že je změna nastartována. V otázce programu je toho hodně shodného, oproti tomu málu, ve kterém se rozcházíme," komentoval to lídr SpP Vladimír Puchalský.

Nová rada města Přerovaprimátor:
Vladimír Puchalský (SpP)

náměstci:
Tomáš Navrátil (ANO)
Petr Měřínský (ANO)
Pavel Košutek (ANO)

č
lenové rady:
Petr Vrána (ANO)
Vladimír Holan (ANO)
Jiří Kohout (SpP)
Helena Netopilová (SpP)
Jan Horký (SpP)
Rudolf Neuls (Nezávislí)
Radek Pospíšilík (Za prosperitu Přerova a jeho místních částí)

ANO má nejvíc radních

Informaci o uzavření koaliční smlouvy potvrdil i lídr hnutí ANO 2011 Petr Vrána, oficiálně představit dohodu, s níž jde koalice do čtyřletého období, chce ale až na tiskové konferenci ve čtvrtek odpoledne.

Hnutí ANO 2011 bude mít v jedenáctičlenné radě pět členů a obsadí i tři křesla náměstků primátora.

V radě usednou za hnutí ANO 2011 lídr Petr Vrána, Vladimír Holan, křesla náměstků primátora obsadí Tomáš Navrátil, Petr Měřínský a Pavel Košutek.

Koalice Společně pro Přerov bude mít čtyři posty v radě, na které usednou Vladimír Puchalský, Jiří Kohout, Helena Netopilová a Jan Horký.

Za Nezávislé míří do rady Rudolf Neuls, za sdružení kandidátů Za prosperitu Přerova a jeho místních částí Radek Pospíšilík. 

ČSSD: Chceme být konstruktivní opozice

Komunální volby v Přerově vyhrálo hnutí ANO 2011, které získalo 21,99%, na druhém místě skončila koalice Společně pro Přerov se 20,07%.

Třetí komunisté měli 11,72%. Před čtyřmi lety vítězní sociální demokraté zažili debakl a byli až čtvrtí s 11,61%, pátá ODS dostala 8,60%.

„Tato koalice je logicky sestavená na základě výsledků voleb a nevnímám ji nijak negativně. Míříme do opozice a budeme práci koalice sledovat. Chceme být ale konstruktivní opozicí," konstatoval lídr ČSSD Přemysl Dvorský.

Stejně to vidí i jednička přerovské kandidátky ODS Michal Zácha. „Budu pracovat stejně jako dosud. Je jedno, jestli jsem v pozici náměstka nebo řadového zastupitele," uzavřel.