V programu cirkusu vystupují zahraniční i čeští artisté. Někteří s významnými oceněními. Devatenáctiletá dcera arménského klauna například dokáže žonglovat se sedmi balonky zároveň.

„Máme tady artisty z Německa a klauny z Arménie. Nedávno u nás vystupoval jeden Čech, který vyhrál titul Zlatého klauna v Monte Carlu," uvedl ředitel cirkusu Hynek Navrátil.

Humberto je jediný český cirkus, který má v programu indické slonice, které prý lákají diváky nejvíce. Mimo ně můžou vidět další drezúry exotických zvířat. Těch má cirkus přes padesát.

„Dále v programu vystoupí medvědi na koloběžkách či skateboardech, královští pudlové nebo zebry a lamy. Kromě zvířat vystoupí se svými výstupy také žongléři, klauni a akrobaté," dodal ředitel cirkusu.

Účastníky cirkusového představení čeká více jak dvouhodinový program.

„Když se to rozkřikne, tak na nás chodí i lidi, kteří nebyli třeba patnáct let v cirkuse. Snažíme se dělat velmi kvalitní program, aby se lidé bavili," sdělil Hynek Navrátil.

Pan Navrátil patří k páté generaci, která jezdí s cirkusem.

„Teď už nastupuje šestá generace. Rodina Navrátilů spravuje cirkus už více jak půl století. Už jen to jméno nás dost zavazuje. Je to záludná věc. Nemůžeme si dovolit špatný program," řekl.

Za tu dobu projeli i celý Sovětský svaz, který navštívili v roce 1983. Zvířata měla na cestách pohodlí, horší to prý bylo s lidmi, kteří v nepříznivých podmínkách onemocněli.

„Měsíc jsme jeli po železnici. Začínali jsme v Turkmenistánu a v létě jsme se dostali na Sibiř. Na Štědrý den jsme pak byli na Severním Kavkazu a tam bylo mínus pětatřicet stupňů," vzpomíná.

Po Přerovu cirkus plánuje navštívit Kroměříž, Prostějov a další města v Olomouckém kraji.

„Byli jsme teď dva roky na Slovensku. Jinak jezdíme také do Německa, Francie nebo Holandska," uzavřel.