Na špinavou dlažbu a oprýskané omítky už si Přerované zvykli. Větším problémem je dnes ale rozbité skleněné zastřešení, kterým do pasáže při každém větším lijáku zatéká. Majitel už nechal posoudit technický stav statikem a spolu s městem se snaží o odstranění těch největších závad.

„Je to hrůza a děs. Na rozbité sklo na zastřešení už poukazují i lidé, kteří u nás nakupují. Když zaprší, jsou v pasáži kaluže, jak svět. O špíně ani nemluvím - ta na chvilku zmizela jen před hody, kdy to tady ručně čistili zemovkami,“ vylíčila Milada Chodníčková, která pracuje v jedné z prodejen. 

„Nelíbí se mi, že se tu neuklízí, a rohy jsou pořád pomočené. Když v Přerově nedávno řádila bouřka a stromy se ohýbaly až k zemi, tak se člověk bál, co to s rozbitým sklem udělá,“ dodala další z místních.
Objekt velké pasáže odkoupil v devadesátých letech i s domy a byty majitel Petr Peška. Vlastníků je zde ale více a některé prostory patří i městu. 

Archeologické nálezy v Předmostí
Archeologové našli v Předmostí kostry dětí, staré 3,5 tisíce let

„Naše jsou třeba prostory bývalé prodejny jízdních kol a výstavní síně Pasáž. S vlastníkem už delší dobu jednáme o možnosti oprav. Navrhuje, aby se zde udělal ještě jeden podhled tak, aby do pasáže nezatékalo. Věc je ale ve stadiu úvah, peníze nejsou schválené,“ řekl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO). 

Majitel Petr Peška tvrdí, že je konstrukce i po sto letech v perfektním stavu, a lidem nic nehrozí.

„Proběhla složitá statická hodnocení, která zpracovala vysoká škola. Je to kniha o padesáti stranách a podle posudku je konstrukce v dobrém stavu. Postupně provádíme výměnu popraskaných skel, která jsme kvůli tomu dovezli až z Bulharska. Prvních pětadvacet kusů už je vyměněných a další opravy řešíme. Nové je i osvětlení,“ řekl Petr Peška, který podle svých slov situaci v pasáži dvakrát denně kontroluje - a to i kvůli problémům s nepřizpůsobivými nájemníky. Ty totiž mnohdy vyžadují zákrok strážníků Městské policie. 

Otázku úklidu majitel řeší s městem i technickými službami. „O úklidu a čištění pasáže už jsme jednali, takže dohoda tam je. Jen se bavíme o formě, jestli půjde o strojové nebo ruční čištění,“ potvrdil Miloslav Dohnal z odboru majetku magistrátu. 

Výtluky na silnici, ilustrační foto.
V Přerově je 36 kilometrů silnic v havarijním stavu

Na odkoupení pasáže město nemá peníze

Pouhé záplaty ale špatný technický stav zchátralé pasáže nevylepší a jedinou možností je generální rekonstrukce. Na tu dnes ale nejsou peníze. Město už před lety zvažovalo, že pasáž i s nebytovými prostory koupí, z plánů ale nakonec sešlo.

Naposledy se záměr na odkoupení nebytových prostor a bytů v pasáži řešil na jednání zastupitelstva v roce 2014. Částka 21 milionů korun, již tehdy požadoval majitel, se ale zdála být zastupitelům příliš vysoká. 

Dnes už tato věc není na pořadu dne, i když by to mělo jednu výhodu - město by mohlo ovlivnit strukturu nájemníků i obchodů. 

„Že bychom teď pasáž kupovali, je nereálné. Musíme řešit zásadnější věci, než je koupě nemovitosti od soukromého vlastníka,“ zhodnotil náměstek primátora Pavel Košutek. 

Velká pasáž, která propojuje Palackého s Kratochvílovou ulicí, měla ve třicátých letech minulého století nenapodobitelnou atmosféru. V roce 1924 ji vybudovali manželé Köhlerovi. Byly zde obchůdky drobných živnostníků, kteří si říkali „pasážníci“. 

Reprezentativní vzhled spojnice dvou ulic už je dnes ale minulostí. V pasáži se natrvalo usadili vietnamští obchodníci - lidé si tu mohou dát nudle v restauraci, nebo koupit umělé květiny. Řada seriózních prodejců už z pasáže odešla.

Laguna v Přerově - 2. června 2017
Voda v laguně? Zdá se dobrá, ale měření neproběhlo