„Setkání se konají jednou za pět let a účastníků stále přibývá. Před pěti roky jich bylo necelých šest tisíc, dnes nás tady bude šest a půl tisíce. V sobotu se přidají i rodiny, takže tady nakonec bude lidí ještě víc,“ řekl hlavní organizátor akce a ředitel Sekce pro mládež České biskupské konference P. Jan Balík.

Pro účastníky je připraven několikadenní program, budou si moci poslechnout řadu zajímavých přednášek a desítky koncertů. Prostor ale bude také pro sportovní aktivity, poznávání olomouckých památek nebo workshopy. Akce se zúčastní převážně mladí křesťané od 14 do 30 let, programy jsou ale otevřeny i pro veřejnost.

Polomy v okolí kopce Vysoká Roudná nedaleko obce Mutkov.
Zákaz houbaření? V lesích hrozí pád větví i stromů

120 přednášek

„Hlavní program se odehraje v Korunní pevnůstce, ubytování a stravu mají účastníci zajištěnou na kolejích Univerzity Palackého. Během týdne mohou mladí navštívit 120 různých přednášek, témata jsou z mnoha oborů od psychologie přes historii až po teologii nebo otázky bioetiky,“ popsal jeden z manažerů setkání Jiří Novák.

Na program mohou přijít také zájemci z řad veřejnosti.

„Zveme obyvatele i návštěvníky Olomouce na přednášky i koncerty. Zvláště zajímavé by pro ně mohlo být sobotní EXPO povolání, při kterém se na náměstích ve městě představí nejrůznější církevní řeholní řády, komunity nebo prorodinné organizace,“ doplnil P. Jan Balík s tím, že cílem akce je to, aby se mladí věřící lidé mohli setkat a navzájem se povzbudit a taky přijmout určitou odpovědnost, aby jejich se jejich víra projevovala i v běžném životě.

Prostřednictvím vatikánského státního sekretáře Pietra Parolina pak poslal pozdrav mladým lidem do Olomouce také papež František: „Tato důležitá událost má mladé posílit ve věrnosti hodnotám křesťanské víry, a to především obnovou vědomí, že bohaté učení evangelia a církve nespočívá v sérii zákazů, které dusí autentické touhy po štěstí, ale naopak, že se jedná o celoživotní plán, který je schopný uchvátit srdce a vést k následování Krista, mistra a Pána,“ vzkázal.

Vizualizace nové budovy II. interní kliniky a geriatrie ve fakultní nemocnici v Olomouci
V Olomouci staví novou kliniku za 335 milionů. Takto má vypadat

Celostátní setkání mládeže se koná v krajském městě od 15. do 20. srpna a dohlížet na klidný a bezpečný průběh budou i Policisté Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Celostátní setkání mládeže, které pořádá pro mladé lidi přibližně jednou za pět let Sekce pro mládež České biskupské konference, se koná v duchu Světových dnů mládeže, v České republice přibližně jednou za pět let. Naposledy to bylo v roce 2012 ve Žďáru nad Sázavou, předtím v roce 2007 v Táboře. 


Místa většího výskytu účastníků:
- Korunní pevnůstka Olomouc, VŠ koleje podél tř.17. listopadu

Významní hosté, například:
Jiří Strach – režisér – téma  Jak dnes mluvit k lidem o Bohu
Dominik Duka - kardinál - téma – Exorcismus
Jan Graubner – arcibiskup olomoucký – téma: Příprava na manželství – co v tomto směru církev nabízí?
Mons. Joao Chagas - zástupce vatikánského Dikasteria pro laiky, rodinu a život odpovědný za konání celosvětových dnů mládeže
Pavel Vošalík – velvyslanec ČR při Svatém stolci

Programové tipy Deníku:
otevřené kláštery – ve středu a ve ve čtvrtek od 13 do 14.30 lze zajít do některého z olomouckých klášterů a podívat se, jak žijí řeholníci a řeholnice

komentovaná prohlídka duchovních památek Olomouce - sraz je ve středu v 15 hodin u sloupu Nejsvětější Trojice na Horním náměstí

Prague Cello Quartet – postav se výzvě cellem!, ve čtvrtek od 16.15 do 17.30 na podiu na Dolním náměstí

varhanní koncert a seznámení s kostelem a kryptami kostela svatého Mořice, v sobotu od 13 do 16 hodin

výstava Člověk a víra – Život křesťan v katedrále svatého Václava