Protiakci s názvem „Protest proti neonacismu za soužití bez násilí" chystá od 13 30 hodin na náměstí Františka Rasche také iniciativa Blokujeme. Zúčastnit se jí mají dvě stovky lidí.

„Máme vyčleněný dostatečný počet lidí na zajištění pořádku. Situaci budeme po celou dobu monitorovat tak, abychom zabránili případnému střetu," ujistil velitel opatření Libor Krejčiřík.

V ulicích budou těžkooděnci z pořádkové jednotky, na místě bude i jízdní policie s koňmi a strážníci. Celou trasu pochodu bude z výšky monitorovat vrtulník letecké služby.

„Do bezpečnostních opatření se zapojili policisté z pěti okresů Olomouckého kraje, posíleni o další z jiných krajů," poznamenal.

Pochod stoupenců krajně pravicového uskupení Čeští lvi, který oznámil svolavatel Pavel Matějný, bude mít změněnou trasu. Původně měl zamířit také do Husovy a Kojetínské, z důvodu stavebních prací se ale trasa změnila.

Všechny ulice, kterými povede pochod, budou zhruba od 15 do 18 hodin uzavřené, takže by měli řidiči zvážit, zda se vydají do města. „Dopravní situace je už tak dost špatná, jedinou výhodou je, že je v Přerově v sobotu trochu slabší provoz," zmínil ředitel Městské policie v Přerově Omar Teriaki.

Shromáždění stoupenců krajní pravice na náměstí T. G. Masaryka začne v 15 hodin a po proslovech řečníků se účastníci akce vydají na pochod. Trasa povede z náměstí T. G. Masaryka do Kratochvílovy ulice, na Komenského, odkud se stočí do Havlíčkovy a Čechovy. Dále pokračuje do Denisovy a Ztracené ulice, na Svisle, Šířavu, Žerotínovo náměstí, do Wilsonovy ulice a zpět na náměstí T. G. Masaryka.

V místech mezi Denisovou ulicí a náměstím Františka Rasche, kde bude mít své shromáždění iniciativa „Blokujeme", by se mohly oba rozdílné tábory potkat.

„Na shromáždění iniciativy „Blokujeme" zazní kolem 14 hodiny projevy, ale chystá se také hudební a taneční produkce. Účastníci této akce se podle organizátorů budou zdržovat pouze na náměstí Františka Rasche," informovala Michaela Sedláčková, styčná důstojnice pro národnostní menšiny z Krajského policejního ředitelství v Olomouci.

Pochod budeme sledovat on-line od 13 30 hodin.